Predstavljena knjiga “Međa” autora Mladena Markovića

U Narodnoj biblioteci Bratunac sinoć je Mladen Marković predstavio svoju knjigu “Međa” u kojoj je opisao izumiranje jednog srpskog sela u na istoku Bosne u Podrinju.

U ovoj knjizi je kroz brojne dijaloge i analitičko-psihološke monologe preostalih starih ljudi, mještana skoro praznih srpskih sela, na originalan i vjerodostojan način opisano izumiranje i nestajanje sela, koja ostaju bez stanovnika, a time i nestaju i međe ili granice između posjeda oko kojih su nastajali najveći problemi što je dovodilo do svađa, obračuna, tuča i trajnog narušavanja odnosa među najbližim srodnicima.

Radnja knjige smještena je u drugu polovinu prošlog vijeka i bogata je samokritičnošću starijih preostalih žitelja koji prihvataju krivicu za nestanak sela jer su podsticali mlade da odlaze u gradove za lakšim i lagodnijim životom, potcjenjujući vrijednost naslijeđenih imanja, zapostavljanje tradicije i vrijednosti koje je selo njegovalo.

Posebno je upečatljivo obrađena uloga i položaj žene na selu u to vrijeme. One su podnosile najveći teret, ostajući na selu i obavljajući sve poslove, obrađivale imanja i ljubomorno čuvale običaje i tradiciju.

Vremenom i toga je nestalo i veliki broj sela u brdskim planinskim područjima ostao je prazan. Međe se više ne prepoznaju jer su zarasle u korov, a sa njima dio srpske kulture, običaja i porodična bliskost i poštovanje koja je krasila seosko stanovništvo i život.

Osim autora o knjizi su govorile i profesorice Lora Tešić i Renata Guzina, kao i Dejan Spasojević iz zvorniče firme „As oglas“ koja je izdavač ove knjige.

You must be logged in to post a comment Login