Nakon 25 godine dvije srebreničke zgrade dobiće liftove

U dva srebrenička solitera udruženi građani uz podršku Opštine Srebrenica krenuli su da prikupljaju sredstva za sanaciju liftova koja bi u narednim mjesecima trebala biti završena.

U Lameli 3 u naselju Panađurište građani su se okupili u želji da ponovo obnove lift i olakšaju sebi život posebno tokom zimskog perioda kada se iznose drva za ogrev, sada to rade na impovizovan način, ručno “vintaju” lift.

Prema riječima stanara Lamele 3 pored nošenja drva, lift će olakašati svakodnevni život jer u zgradama žive i starci koji se teže kreću i zbog toga sve ređe izlaze vani zbog visine od deset spratova, koliko ima zgrada.

Prema riječima Alije Tabakovića, jedan od inicijatora akcije, proračun za osposobljavanje lifta u Lameli 3 je nešto više od 19.000 KM. Stanovnici ovog solitera učestvuju sa iznosima od 200-300 KM, u zavisnosti na kom spratu žive, a ostatak sredstava obećala je podržati Opština Srebrenica.

Akcija je pokrenuta i u zgradi u centru grada Kula B gdje nismo dobili tačne informacije o samoj akciji, zapravo u zgradi nismo pronašli mnogo stanara.

Od nekih stanovnika ove zgrade saznali smo da nisu zainteresovani za ponovno pokretanje lifta jer nemaju novca i ne žive na spratovima za koje im je lift neophodan. Zgradu smo obišli i od nekoliko stanara koji su se u momentu naše posjete nalazili u svom domu pitali za informacije međutim nisu mnogo znali. Inače, ova zgrada ima sedam spratova.

U Srebrenici trenutno ne postoji nijedan ispravan lift u zgradama. Završetkom ove akcije neki od srebreničkih solitera dobiće nove liftove nakon 25 godina.

You must be logged in to post a comment Login