U Srebrenici predstavljen projekat promocije seoskog turizma

U Srebrenici je danas predstavljen projekat D-Hope (Decentralizovana proaktivna izložba) koji ima za cilj da promoviše selo, predstavi ponude i promoviše seoska domaćinstva, a koji realizuje Japanska razvojna agencija za međunarodnu saradnju (JICA).

Ideja je predstavljena na osnovu pokrenutog projekta u Japanu i Tajlandu koji se pokazao uspješan, a koji je na pravi način promovisao selo i povezuje ga sa gradom.

Projekat se zasniva na tome da seoska domaćinstva ponude svoje proizvode, prikažu procese u segmentima poljoprivrede, stočarstva, proizvodnje voća i povrća, zanata i na taj način privuku turiste iz gradova.

“Radio sam u mnogim zemljama, ali vaša zemlja ima ogromna prirodna bogatstva koja nisu iskorištena. Danas želimo da analiziramo vaše mogućnosti kako bi se na narednim sastancima kreirala jasna ponuda”, rekao je Miyoshi Hiroki, glavni savjetnik JICA u BiH.

jica seoski turizam 01

Na konkretnim primjerima iz Japana i Tajlanda, domaćinstva imaju priliku ponuditi razne programe kao što su: spremanja tradicionalnih jela, proizvodnje džemova, sokova, rakije, branje ljekovitog bilja i jestivih pečurki, pecanje, jahanje konja, muža krava i koza, ručni radovi, pletenje, obilazak sela, branje voća i povrća, rad na njivi i mnoge druge.

Projektom su predviđene četiri radionice koje će okupiti 50 domaćinstava iz opštine Srebrenica gdje će definisati svoje ponude i nakon toga se naći u printanom katalogu u kojem će stajati njihovi kontakti i opisi sa fotografijama.

Prednost ove Decentralizovane proaktivne izložbe jeste što proizvođači koriste vlastita domaćinstva za izlaganje svojih proizvoda čime nemaju troškova transporta robe ili iznajmljivanja prostora.

Kroz direktan susret sa ljudima, domaćini unapređuju svoje marketinške vještine, uvode nove proizvode i poboljšavaju kvalitet postojećih što im omogućava konkurentnost.

Na predavanju učešće je uzelo više od 20 pojedinaca iz srebreničkih mjesnih zajednica, a predstavnici Opštine Srebrenica predstavili su svoje utiske prilikom posjete Japanu gdje su imali priliku obići sela koja rade na istom principu na kojem je zasnovan i ovaj projekat.

Japanska razvojna agencija za međunarodnu saradnju (JICA), u saradnji sa Opštinom Srebrenica i Udruženjem „Sara-Srebrenica“ organizovali su prvo predavanje u okviru ovog projekta.

You must be logged in to post a comment Login