3 razloga zašto ne bi trebalo da preskačete doručak

Prema nedavnim istraživanjima o ishrani, doručak pripada listi od sedam stavki koje garantuju dugovječnost.

Ako spadate u red onih koji preskaču ovaj važan obrok, podsjetićemo vas na nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da promijenite lošu naviku.

1. Doručak poboljšava raspoloženje i daje energiju: Zahvaljujući esencijalnoj aminokiselini, tripofanu, koji unosimo hranom bogatom ugljenim hidratima, naše raspoloženje se može znatno popraviti nakon obroka. Serotonin, hormon sreće, nalazi se čokoladi i raznim prelivima, a omega-3 masne kiseline koje preventivno djeluju protiv depresije, glavni su sastojak ribe i njenih proizvoda. Možda niste svakodnevno u mogućnosti da doručkujete ribu, ali kroasan sa čokoladom će vam obezbijediti malo energije i popraviti raspoloženje.

2. Pozitivno utiče na koncentraciju: Pravilnim odabirom hrane, posebno zdravog voća i povrća, pozitivno utiče na koncentraciju, pamćenje i raspoloženje. Među namirnice koje najefikasnije hrane mozak, spada bobičasto voće, citrusi, zeleno lisnato povrće i luk. Ova informacija može biti dragocjena za početak navikavanja na doručak, pa tako u početku umjesto omleta možete pojesti šaku borovnica ili napraviti laganu salatu koja će vam dati energiju i potencijalno otvoriti apetit.

3. Podstiče pravilno funkcionisanje organizma: Da bi organizam pravilno funkcionisao, potrebne su mu hranljive materije, koje od ranog jutra možete obezbijediti doručkom. Ako se osjećate umorno, pospano i dekoncentrisano, zapitajte se da li je mogući uzrok preskakanje obroka. Izbjegavati hranu ujutru je veoma iscrpljujuće za organizam, koliko god da je odmoran, smatraju naučnici. Razlog leži u tome što nam je hrana potrebna svaki dan, i tijelo prirodno „očekuje“ da od samog buđenja bude uhranjeno i time spremno za cjelodnevni napor.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login