Zvanično počeo 5. Bratunački strip festival

Jubilarno peto izdanje Bratunački strip festival večeras je zvanično otvoreno gdje će naredna dva dana deset gostiju, strip crtača i autora iz regiona držati radionice za djecu i mlade.

Tokom dva dana programa pripremljeno je mnogo zanimljivog sadržaja za ljubitelje stripa i crtanja, kao za sve zainteresovane.

Festival je otvorila izložba “15 godina Vekovnika”, grafičkog romana koji je nastao iz glave scenariste Marka Stojanovića kao i tribina “Vekovnici, svjetsko a naše”.

Predrag Milić, inicijator i organizator festival kaže da je cilj popularizacija stripa i približavanje strip umjetnosti djeci, ali i promocija Bratunca.

“Tokom svih izdanja stripa najviše interesovanja pokažu djeca koja imaju afinitet prema crtanju i ovoj umjetnosti, a mnogo im opmognu i naši gosti koji drže Školu stripa za najmlađe. I ove godine tu je sa nama nekoliko imena koja su već ranija bila, dobro se provode i uživaju dok rada sa djecom, ali i na Rajskoj plaži, rijeci Drini…”, kaži Milić.

Alen Mašić iz Mostara ponovo je u Bratuncu i kaže da je ovdje upoznao sjajne ljude, grad, turističke potencijale ali i priliku da se mreža umjetnika širi i povezuje, druže i sarađaju.

Prvi put na festival su sestre, bliznakinje Ana i Sara Živković iz Beograda koje iza sebe imaju izdanje “Mu” u prevodu na japanski “Praznina” i rado su se odazvale na bratunački festival.

Tokom dva dana biće održane radionice crtanja za djecu na gradskom trgu i Rajkskoj plaži, a biće predstavljeni i neki od izdavača koji će predstaviti nova izdanja stripova, a svi zainteresovani moći će da kupe stripove iz ponude.

“Takođe, značajna je činjenica da je Bratunac, u prethodnom period, koliko se festival održava, posjetilo i Bratunčanima se predstavilo skoro 20 vrhunskih strip autora iz naše zemlje i regiona. Takođe, veliki je broj ljubitelja stripa iz drugih mjesta i gradova širom regiona koji, u vrijeme festivala borave u Bratuncu kako bi se družilo sa kolegama i razmjenjivalo iskustva, što značajno doprinosi popularizaciji Bratunca u turističkom smislu. Ta činjenica naročito dobija na značaju ako se zna da se program festivala realizuje na više različitih lokacija u gradu”, ističe Milić.

5. Bratunački strip festival završava se 6. avgusta dodjelom zahvalnica učesnicima škole stripa.

You must be logged in to post a comment Login