Zvanično otvorene socijalne zgrade u Potočarima

U Srebrenici, Potočarima danas su svečano otvorene dvije zgrade u okviru projekta “Održiva Srebrenica – socijalno stanovanje i ekonomska reintegracija” kojeg je realizovala američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services (CRS) u Bosni i Hercegovini.

Pored CRS, projekat su pomogli i Vlada Kraljevine Holandije, posredstvom Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica RS-a, Ministarstavo raseljenih osoba i izbjeglica za rekonstrukciju stambenih objekata FBiH i Opština Srebrenica.

Na današnjem svečanom otvaranju zgrada svim prisutnim obratili su se: predstavnik CRS-a za BiH Marc D’Silva, Juriaan Kraak, ambasador Kraljevine Holandije u BiH,  Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica za rekonstrukciju stambenih objekata Sulejman Alijagić i Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica.

U obraćanju prisutnim, stanarima novoizgrađenih zgrada, predstavnicima lokalne uprave, razvojne agencije CRS i drugim, Marc D’Silva, predstavnik CRS-a za BiH je rekao:

“Mi smo ovdje sa jednim razlogom, a to je da vam pomognemo da započnete novu fazu u vašem životu i da zajednički to obilježimo.”

Pored finansiranja samih zgrada, Vlada Kraljevine Holandije investirala je 900.000 eura za ekonomsku podršku. Takođe, oba ministarstva i Opština Srebrenice uložili su 300.000 KM gdje su u partnerstvu radile međunarodne orgaizacije, vlasti BiH i lokalne uprave u Srebrenici na ovom značajnom projektu za sredinu, poput Srebrenice.

“Uvjeran sam da ćete vi, na čelu sa vašim načelnikom, dati sve od sebe da ovo bude uspješan projekat i dugo da postoji, ja vam želim sve najbolje”, poručio je D’Silva.

Američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Services (CRS) u Bosni i Hercegovini je prisutna 20 godina, radeći po terenu, rekonstrukciji kuća, puteva i socijalnoj – ekonomskoj održivosti građana.

U obraćanju prisutnim, ambasador Kraljevine Holandije u BiH, Juriaan Kraak istakao da je u ovom projektu mnogo pomogla Opština Srebrenica i da vjeruje da je ovo novi početak za ljude koji su se vratili i žele tu nastaviti život.

“Ceremonija, poput ovakve, pokazuje da i u kišnim danima nas može ogrijati tračak sunca. Ovo je sada u potpunosti komplentiran projekat gdje imamo 58 stambenih jedinica koje su dodijeljene po principu socijalnog stanovanja. Nadamo se da će ovo dugoročno imati korist za mnoge građane Srebrenice. Pozivam i druge opštine da slijede primjer Srebrenice gdje smo pokazali da se snovi mogu, čak i u Srebrenici ostvariti”, rekao je Kraak.

Projekat “Održiva Srebrenica – socijalno stanovanje i ekonomska reintegracija” realizovan je u predviđenom roku iako je cijeli tim agencije CRS tokom majskih poplava bio angažovan da pomogne krizna područja u BiH.

“Ono što ja želim jeste da u naredne četiri godine uradimo najmanje četiri ovakva projekta. Iskoristiću priliku da, ispred Vlade Republike Srpske za osam korisnika uručiti pomoć u svrhu održivosti povratka”, rekao je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

U ime ministra Adila Osmanovića, govorio je pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica za rekonstrukciju stambenih objekata, Sulejman Alijagić:

“Mi smo, kao ministarstvo podržali i ovaj projekat, podržali smo zbog Srebrenice, podržali zbog toga što Vlada Kraljevine Holandije u kontinuitetu pomaže Bosnu i Hercegovinu, a prije svega Srebrenicu. Podražali smo zato zašto ovaj projekat implementira CRS, i sve što je do sada uradio to su pozitivni primjeri u Bosni i Hercegovini.”

Načelnik Opštine Srebrenica, Ćamil Duraković rekao je da stanarima socijalnih stanova ne želi dug boravak u ovim zgrada jer je ovo projekat, ciklus odakle trebamo, svi mi, doprinositi i dobiti svoje lične domove, posao i da se kroz ovaj projekat i slične ljudima želi obezbijediti normalna egzistencija.

“Ja vam od srca želim da se ugodno osjećate, dok ste tu”, poručio je Duraković.

Korisnici neprofitno-socijalnog stanovanja su domaćinstva i pojedinici iz kategorije korisnika kolektivnog i alternativnog smještaja, mladi bračni parovi, osobe čija je imovina nedostupna zbog loše društvene  i komunalne infrastrkture, samohrani roditelji, ranjive kategorije kao i svi oni koji ne mogu samostalno da riješe stambeno pitanje.

CRS u BiH je 2009. godine izgradio dvije zgrade sa 33 stana za neprofitno-socijalno stanovanje a drugi dio je završen danas, sa dvije nove zgrade,  25 stanova.

Srebrenica je jedna od rijetkih opština u našoj zemlji koja je usvojila Strategiju o socijalnom stanovanju čime se efektivnije radi u procesu gradnje socijalnih stanova i programa.

You must be logged in to post a comment Login