Zvanično otvorena fabrika za proizvodnju peleta

U Zelenom Jadru, desetak kilometara udaljenom od Srebrenice, nekad je bio centar drvne industrije sa 1.600 uposlenih. Nekoliko tipova stolica rađeno je za američko tržište. Većina pogona je ugašeno, a otvaranjem EKO-M d.o.o. fabrike za proizvodnju peleta u Srebrenici počinje obnova ove industrijske zone.

Posao u novoj fabrici dobio je Milan Bokan.

“Plata je redovna i veoma smo zadovoljni. Radim na pripremi drveta za usitnjavanje, fizički je to posao, ali nije teško”.

Planirana je mjesečna proizvodnja od 400 tona peleta, a Evropska unija je najveći kupac.

“Vršimo izvoz u Italiju, Sloveniju i Austriju, nešto za Grčku, a planiramo proširiti tržište i na Njemačku i Holandiju. Od ukupne proizvodnje izvozimo 80 procenata, a ostatak je za domaće tržište. Posao ide dobro i kao što vidite, naši magacini su prazni. Imamo veliku potražnju i sve što proizvedemo, odmah ide na tržište”, ističe Marica Simić, zamjenica direktora fabrike EKO-M d.o.o.

Vlasnik fabrike je Marius de Wilt iz Holandije koji ističe da će uskoro doći do novih investicija.

“Srebrenica je u srcu sirovine. Ova fabrika je ranije funkcionisala i sa dodatnim ulaganjem, možemo brzo napredovati. Ovih dana dopremićemo još mašina i vjerujem da ćemo imati i do 1.000 tona peleta mjesečno. Na taj način otvoriće se prilika za otvaranje još desetak novih radnih mjesta”, kaže Marius de Wilt.

Za Srebrenicu mnogo znači 25 novih radnih mjesta. Ovaj uspjeh rezultat je angažovanja načelnika opštine, te Daneta Katanića, načelnika za privredu i Ćazima Salimovića, njegovog savjetnika.

“Kroz ovaj pogon 25 radnika je uposleno, a isto toliko porodica izdržava se od valstitog rada. Ovo je konkretan primjer kako se može pomoći Srebrenici. Ovo je primjer da je ovaj grad mjesto u kojem se može investirati, a nadam se da će nakon ovoga još biznismena pokazati interesovanje za ulaganje svog kapitala u našu opštinu”, rekao je Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica.

Novi pogon na dimnjacima ima ugrađene filtere  i sve potrebne ekološke dozvole.

“U toku probne proizvodnje dolazilo je do zagađenja okoline i u pravu su bili mještani ovog kraja koji su protestvovali. Sada smo postavili potrebne filtere na dimnjake i nema opasnosti po okolinu i prirodu”, kaže Dragan Kapetina, direktor proizvodnje.

You must be logged in to post a comment Login