Zvanično nije poznato kada će Banja Guber početi sa radom

Skupština opština Srebrenica je planom kapitalnih investicija planirala da u Banju Guber uloži blizu 2 miliona KM, ali konkretno kada banja može početi sa radom niko ne zna.

Banja trenutno nije u funkciji zbog sudskog spora u vezi sa pravom na izgradnju objekata u zaštićenoj zoni mineralnih izvora, javlja RTRS.

Srebrenički novinar Marinko Sekulić kaže da je prije rata bilježeno do 90.000 noćenja godišnje u Srebrenici, a ukupan prihod iznosio je 3 miliona dolara, a kako kaže, na to je uticao razvoj banjskog turizma.

Ljekovite Guber vode jedine su izdavana na recept, a tim ljekara u Srebrenici pokrenuo je projekat eksperimentalnog liječenja vodama uz nadzor ljekara koji se pokazao veoma uspješan, kaže doktor Radomir Pavalović.

Načelnik opštine Mladen Grujičić kaže da će u ovoj godini biti postignut dogovor sa dosadašnjim investitorom da bi gradnja objekta bila nastavljena.

Sve to će omogućiti otvaranje nekoliko desetina novih radnih mjesta, a kako kaže tražiće potencijalne investitore i očekuju pomoć Vlade Republike Srpske.

Dok Banja čeka svog pravog vlasnika, srerbenički budžet je u deficitu od dva miliona maraka.

Podaci govore da je u vrijeme vladavine Austro – Ugarske ovim prostorima, 1903.godine, više od milion boca vode Gubera izvezeno na američko i kanadsko tržište, gdje je korištena kao lijek, javlja RTRS.

You must be logged in to post a comment Login