Zubi će se uskoro sami popravljati

Britanski naučnici su uvjereni da bi uz pomoć lijeka tideglusib naši zubi u skorijoj budućnosti mogli sami da se popravljaju. Na ovaj način bi se eliminisale potrebe za zubnim plombama.

Britanski istraživački tim sa Kings koledža u Londonu pokazao je da taj lijek, kojim se inače tretiraju oboljeli od demencije, može pokrenuti ćelije u dentalnoj pulpi kod miševa da same poprave manje rupe na zubu. Rupe na zubima miševa tretirane su uz pomoć biorazgradivog sunđera natopljene tideglusibom koji bi se umetnuo u karijes.

Studija objavljena u časopisu “Science Reports” pokazala je da je taj proces doveo do potpunog prirodnog popravljanja zuba. Tideglusib je stimulisao aktivnost matičnih ćelija u dentalnoj pulpi, što je dovelo do regeneracije 0,13milimetarskih rupa u mišijim zubima.

“Ključna stvar je to što je sunđer biorazgradiv. Prostor u kojem stoji sunđer se za vrijeme regeneracije dentina do te mjere napuni mineralima da nakon tretmana ne ostane ništa što se u budućnosti može pokvariti”, kaže profesor Pol Šarp.

Istraživački tim će sada pokušati da utvrdi mogu li se njihovom metodom popraviti i veće rupe. Šarp je dodao da bi ovaj način lječenja zuba u skorijoj budućnosti mogao biti i komercijalno dostupan.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login