Znate li šta će se desiti ako ubacite lovorov list u veš mašinu

Jedna od omiljenih začinskih biljaka, lovor, nije vam neophodna samo u kuhinji jer jelima daje poseban okus.

Naime, lovor možete koristiti i za druge korisne stvari u kućanstvu.

Jeste li znali da lovor može biti odličan saveznik pri izbjeljivanju šarenog veša? Jer itekako može, a uz to može poslužiti i kao pozitivan i pamtljiv miris za dom.

Lovor će ipak biti najkorisniji u procesu pranja veša. Sigurni smo da niste čuli da se lovorov list stavlja u veš mašinu, a trik ne daje efekt omekšavanja veša ili dodavanja mirisa, već služi za – uštedu, ali i vraćanje boje koja je nestala tokom prethodnih pranja.

Možete ga staviti izravno u veš mašinu, no puno bolji učinak dobit ćete ako veš namočite u lonac s vodom.

Ovisno o količini rveša, uzmite do deset listova lovora, stavite ih u vodu i prokuhajte. Kada se voda malo ohladi, nakon 20-30 minuta u nju potopite odjeću i ostavite da odstoji nekoliko sati. Veš možete s vremena na vrijeme promiješati ručno za još bolji učinak. Potom odjeću dobro iscijedite i operite u veš mašini ili ručno.

Ako lovorov list nekim čudom ne pomaže, postoji nekoliko drugih načina koje možete isprobati. Jedan od njih je stavljanje dvije kašike soli u veš mašinu. Od davnina se koristi za pranje zavjesa i stolnjaka, jer učinkovito uklanja mrlje i vraća im bijelu boju.

Dobro je znati da lovorov list nije jedini začin koji dobro funkcioniše u kupaonici. Biber također dobro radi svoj posao što se tiče blijeđenja i bojenja odjeće u veš mašini. To je stari prirodni način i obavezan je u rutini svake iskusne domaćice. Važno je da se može koristiti i za bijele i za obojene tkanine.

Ako imate puno crne i tamne odjeće, pokušajte u veš dodati kafu ili čaj. Ovaj jednostavan, prirodan trik omogućit će vam uživanje u intenzivnoj crnini vaše omiljene odjeće. U dio za pranje dovoljno je uliti četvrtinu čaše jakog čaja ili kafe. Ovaj napitak ima vrlo intenzivnu boju i spriječit će vašu odjeću da dodatno izblijedi, piše Jutarnji.hr.

You must be logged in to post a comment Login