Znate li koja su najopasnija jezera na svijetu?

Neka od ovih jezera su toksična, neka imaju bakterije, erupcije, neka su radioaktivna…

U daljem tekstu vam predstavljamo jezera koja ne privlače pažnju samo zbog svoje ljepote već i zbog visokog rizika i opasnosti koje donose.

Jezero Mono

Mono jezero je smješteno u okrugu Kalifornije i predstavlja jedno od najstarijih jezera u Sjevernoj Americi koje je oformljeno prije 760.000 godina. Prvobitno, ovo jezero sadrži fiziološki rastvor sa bogatim ekosistemom koji koristi da privuče milione ptica koje se hrane usoljenim škampima. Nažalost, 1941. godine dogodila se velika suša jezera, pa je voda počela da se pretvara u smrtonosno toksično alkalno jezero koje vrvi od karbonata, hlorida i sulfata.

Trenutno, Mono jezero dobija pravnu bitku koja je prinudila Los Anđeles da djelimično obnovi nivo jezera, ali stotine mrtvih ptica koje zagađuju obale svjedoče da ih do potpuno zdravog jezera čeka težak i dug put.

Jezero Ozarska

Jezero Ozarska je proglašeno za najopasnije jezero u SAD-u, a treća je vodena površina po broju mrtvih, prestigavši Atlantski okean i rijeku Kolorado. Postoji nekoliko faktora zbog kojih je ovo jezero toliko opasno: povišen nivo bakterija ešerihija koli zbog fekalija koje se bacaju u jezero, nedostatak policije, kao i nemarne instalacije na doku i trka čamaca i krstarenja, koje se zbog maksimalne brzine i konzumiranja alkohola često završavaju nesrećama i smrtnim ishodima. Svake godine se na ovom jezeru dogodi oko 50 smrtnih ishoda, a u 70 odsto slučajeva je uključeno i konzumiranje alkohola.

Horseshoe jezero

Smješteno je u kompleksu planina Mamut u okrugu Mono u Kaliforniji. U ovom predjelu su se događale masivne erupcije na svakih 5.000 godina i smatrale su se bezopasnim sve do prije 20 godina, kada je drveće oko jezera naglo počelo da umire. Naučnici su zaključili da se drveće suši od povišenog nivoa ugljen-dioksida koji izbija od podzemnih komora. Troje ljudi se 2006. godine sklonilo u obližnju pećinu i umrlo od velikog nivoa ugljen-dioksida.

Jezero Nios

Nios je kratersko jezero u istočnozapadnoj regiji Kameruna, koje je veoma duboko sa visokim bočnim stranama neaktivnog vulkana ispod kojeg se nalaze magmatski džepovi, koje pune jezero ugljen-dioksidom, pretvarajući vodu u ugljenu kiselinu. U noći 21. avgusta 1986. godine, dogodila se iznenadna eksplozija na jezeru, koja je u vazduh otpustila ogromne količine ugljen-dioksida. Prilikom ove nesreće umrlo je više od 1.700 ljudi, kao i 3.500 stoke u obližnjim gradovima i selima.

Jezero Monoun

Monoun jezero je smješteno u zapadnoj provinciji Kameruna. Jezero je doživjelo limničku erupciju 15. avgusta 1984. godine, kada se oslobodila ogromna količina ugljen-dioksida ubivši 37 ljudi.

Kivu jezero

Kivu je jedno od afričkih sjajnih jezera, smješteno na granici Konga i Ruande, a proglašeno je 18. najvećim jezerom na svijetu.

Hemijski sastavi gasa mogu da dovedu do eksplozije metana i ugljen-dioksida zbog interakcije vode jezera sa vulkanom. Na njegovom dnu se nalazi 65 kubnih kilometara metana i 265 kubnih kilometara ugljen-diokisada, što bi moglo da rezultuje katastrofalnim posljedicama u slučaju zemljotresa.

Jezero Karachay

Jezero Karachay je malo jezero u južnom dijelu Urala. Od 1951. godine ga Sovjetski savez koristi za skladištenje radioaktivnog otpada. U pitanju je najzagađenije mjesto na planeti, a samo pet minuta provedenih u okolini jezera može da ima smrtne posljedice.

Uzavrelo jezero

Dominikansko Uzavrelo jezero je smješteno u Nacionalnom parku Morne Trois Pitons. Ispunjeno je mehurićima sivkasto-plave vode koja se vrlo često javlja u oblaku pare. Temperatura vode se kreće 83-92 stepena Celzijusa sa zabilježenom dubinom većom od 59 metara.

Jezero Jokulhlaup

Ovo jezero na Islandu sadrži stotine miliona kubnih metara vode, a do katastrofalnih posljedica može da dođe kada se led i ledeni sedimenti odlome i oslobode ogromne količine vode, koja bi za nekoliko minuta izazvala velike poplave i visoke gejzire od 15.000 kubnih metara koji bi uslijed turbulentne i ekstremne brzine ugrozili brojne živote, imovinu i infrastrukturu.

Izvor: 6yka.com

You must be logged in to post a comment Login