Znakovi da ste ovisni o Facebooku

Kako se broj dnevnih korisnika Facebooka i dalje penje iz dana u dan, očekivano raste i broj onih koji su na ovaj ili onaj način “prikovani” za omiljenu društvenu mrežu.

Rijetko ko će priznati da je ovisan o Facebooku, no ima pokazatelja koji to itekako potvrđuju. Pogledajmo neke od njih prema izboru Before it’s news-a:

Očajnički tražite lajkove

Facebook je mjesto na kojem mnogi traže pažnju, a kada ostanu uskraćeni za desetine i stotine “lajkova”, budu razočarani. Facebook zasigurno nije mjesto na kojem treba tražiti dokaz vlastite vrijednosti.

Igrate igre po cijele dane

FarmVille, Mafia Wars i Zynga Poker samo su neke od igara koje pružaju razonodu na Facebooku. Sve je u redu ako na igrice ne potrošite par sati ili čak – osmosatno radno vrijeme.

Trud oko slike profila

Iako slika govori više od hiljadu riječi, trud koji ulažete oko uređivanja profilne slike ili česta promjena iste mnogo govori o vašem “odnosu” s Facebookom. Primjerice, ako vam treba sat vremena da uredite profilnu sliku, to su prvi znaci ovisnosti o Facebooku.

Neprekidni statusi

Mnogi ljudi svakodnevno nas izvještavaju o svojim aktivnostima. Što su pojeli, gdje su bili, što su kupili i što su pili. Otkrivaju nam mnoge detalje iz svog života za koje je pitanje želimo li ih uopće znati.

Izlaganje frustracija

I dok nekima služi uglavnom za zabavu, ima korisnika koji u Facebooku vide savršenu priliku za izbacivanje frustracija različitih vrsta. Neko će se tako u ljutnji osvrnuti na zamršenu emotivnu situaciju dok će drugi prigovarati zbog visokih cijena u restoranu.

Stavljate statuse umjesto da ste sa prijateljima

Dok vaše društvo roštilja i igra fudbal na suncu, vi ste zatvoreni u svoja četiri zida. Stavljate statuse, ulazite u rasprave, polemizirate s virtualnim prijateljima… Sigurno ima i boljih načina za upotpuniti vrijeme.

Koristite Facebook i vani

Ako se ne odvajate od mobitela dok ste primjerice u tramvaju, na koncertu ili u kinu, to mogu biti znakovi ovisnosti.

Provjeravate ljude preko Facebooka

Nakon što ste dobili novog “Facebook” prijatelja, trošite sate i sate na pretraživanje njegovog profila. Još ako tu ima mnogo fotografija, zaista ćete potrošiti mnogo vremena u zadiranje u tuđe živote.

Online komunikacija

Ako vam nakon određenog vremena, chat, likeovi, shareanje, i komentiranje postane glavno sredstvo komunikacije, pitajte se koliko je to zdravo za vas. Odgovor glasi: nije. Uvijek se bolje naći s osobom “oči u oči” nego komunicirati mrežom.

Očajnički tražite nove FB prijatelje

Neki se opterećuju s brojem prijatelja pa tako u želji povećanja tog broja često posegnu za ljudima koje uopće ne znaju.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login