Zlato u Sarajevu za sportiste Udruženja “Leptir” Srebrenica

Sportisti Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir” Srebrenica nastupili su na Sportskim igrama Oaza i Specijalne olimpijade gdje su osvojili zlato u kuglanju.

Na takmičenju koje se održalo od 6. do 9. oktobra učešće je uzelo preko 500 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Švedske, Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine.

Ekipa iz Udruženja “Leptir”, koju čine Zorana Đukanović, Selim Mujanović, Stefan Jerkić i treneri Sanja Jerkić i Želja Katanić, osvojila je zlato u kuglanju.

“U finalu bili smo sa ekipom iz Specijalne škole iz Ljubljane, a ukupno je nastupilo 10 ekipa koje su se takmičile u kuglanju. Ovo je izuzetno dobar rezultat za nas jer u blizini nemamo kuglanu. Povremeno odemo u Tuzlu, ali smo ograničeni jer namamo sredstava za mnoge druge stvari. U boćanju smo ostvari loš rezultat, osvojili smo peto mjesto”, kaže Željka Katanić predsjednica Udruženja “Leptir” iz Srebrenice.

ekipa-leptira-zlato-02

Ona ističe da je prezadovoljna rezultatima i kaže da je glavni problem kod ove djece i mladih jer nemaju novca za redovne treninge i žive u ruralnim mjestima Bratunca i Srebrenice.

Pored kuglanja, takmičenje se održalo i u disciplinama: fudbal, košarka, plivanje, stoni tenis, boćanje i MATP – program za osobe sa višestrukim smetnjama, dok je atletka otkazana zbog lošeg vremena.

“Uprkos ograničenim sredstvima, prošle sedmice organizovali smo Državno prvenstvo u stonom tenisu koje je sufinansirala i Opština Srebrenica. Mislim da bi od ukupnog opštinskog budžeta, 15 odsto trebalo da ide za djecu ometenu u razvoju i sa poteškoćama jer mnogo pričamo o inkluziji u školstvu, a zaboravljamo inkluziju u sportu”, ističe Katanićeva.

Sportske igre Oaza na Olimpijskom bazenu Otoka Sarajevo, u dvorani „Ramiz Salčin“ – Mojmilo, u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju  „Safet Zajko“, sportskoj dvorani – Dobrinja, dvorani Vistafona sport klub – Otoka i kuglani hotela Radon plaza.

You must be logged in to post a comment Login