Život je velika borba – Pisanje mu uljepšava život, a nagrade pristižu

Za Dejana Kolovića vežu se mnoge kreativne stvari, od muzike, računara, programiranja, novinarstva, do pisanja. Kolović će uskoro objaviti svoju prvu knjigu zahvaljujući nagradi na konkursu “Drinski književni susreti”, u organizaciji izdavačke kuće “As oglas” iz Zvornika.

Organizator ovog konkursa će, kao nagradu, snositi troškove štampanja i objavljivanja Kolovićeve prve knjige priča “Kukavica i razbudilničke priče”.

Radni naslov knjige bio je “Budan u snovima, sanjar na javi”, koji je dao po nazivu svog bloga na internetu, na kojem piše već 15 godina gdje je objavio oko 400 tekstova o različitim temama.

Blog na kojem je nastajala magija

Na tom blogu Dejan objavio prve priče, čiji se broj kasnije povećavao i neke od njih su među 31 pričom u koje će biti objavljene u njegovoj prvoj knjizi koja uskoro treba da izađe iz štampe.

“U prvoj knjizi neće biti sve priče koje sam napisao. Odabrao sam i biće objavljene priče koje sačinjavaju jednu tematski povezanu cjelinu, a radi se o pričama iz života i o životu”, napominje Kolović.


Umjesto na studiranje odlazi u izbjeglištvo

Dejan je rođen 1977. godine u Sarajevu i djetinjstvo je proveo u Ilijašu, gdje je stekao osnovno i srednje obrazovanje.

Po završetku gimnazije ratnom Ilijašu, Dejan je upisao studij fizike u Beogradu, ali rat, materijalni uslovi i egzodus Srba iz Sarajeva, njegovu porodicu dovode u Srebrenicu.

Umjesto amfiteatra i predavanja na fakultetu u Beogradu, Kolović dolazi u izbjeglički smještaj u devastiranoj Srebrenici, koja u to vrijeme nije imala ni vodu, ni telefon, ni električnu energiju. Ipak, ubrzo počinje sa radom lokalna radio-stanica i on počinje da radi novinarske poslove.

Po prekidu rada Radio Srebrenice, Kolović je mijenjao zanimanja i radio različite poslove da bi se nakon nekoliko godina ponovo vratio novinarstvu.

Još u osnovnoj školi zavolio je književnost i imao želju da se bavi pisanim stvaralaštvom, ali se nije okušao u toj oblasti.
Sticajem neželjenih okolnosti stvorili su se uslovi da se Koloviću ostvari ta želja.

Bolest mu je promijenila život

Multipla skleroza mu je dijagnostikovana 2017. godine. U 40. godini, bolest mu je otežala i usporila kretanje, pa je nakon dvije godine penzionisan. Dejan od tada počinje da piše i tako ostvaruje dječiju želju.

On kaže da je prve priče napisao u bolničkoj sobi u trenucima razmišljanja kako dalje, kada je saznao da će ostatak života biti prinuđen da, umjesto radnog angažovanja, brine o zdravlju.

Koloviću je pisanje došlo kao lijek i terapija, rehabilitacija i smirenje.

Umjesto očajavanja, Dejan je svoju energiju, maštu, psihičku borbu i ideje usmjerio na stvaralaštvo i tako počeo da zapisuje razmišljanja o životu i doživljajima iz života, a od tih bilješki nastale su priče, jedinstvene po uslovima nastajanja i tematici, ali zanimljive i zavidne književne vrijednosti, što potvrđuje i prva nagrada na konkursu u Zvorniku.

On navodi da je nastalu situaciju, okolnosti i raspoloživo vrijeme u bolnici iskoristio za pisanje, čime je sebi olakšao psihičko stanje i izbjegao depresiju. Tako su počele nastajati priče iz bolničkog kreveta. Kolović je svaki boravak u bolnici pretvorio u priču.

“Pisanje mi je omogućilo da bolest prihvatim mirno i da to ne doživim kao katastrofu, nego kao izazov za novi početak, novu vrstu kreativnog rada i kao sastavni dio ostatka života”, ukazuje Kolović.

Dejan piše i prozu i poeziju, kao i različite književne žanrove.

On ima pripremljenu zbirku pjesama koju planira da objavi iduće godine, a ima još i zavidan broj napisanih priča i pjesama.

Kolović je objavio i jednu radio-dramu “Život i gospođica Smrt” i ima namjeru da neke napisane tekstove adaptira u dramske.

On je radio-dramu, te više pjesama, priča i drugih priloga objavio u časopisu za književnost, kulturu i umjetnost “Srebrni vijenac”, koji izdaje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Srebrenice, čiji je sekretar i u čijem radu aktivno učestvuje.

Uvijek aktivan i na usluzi

Kolović je aktivan u radu “Prosvjete” i redovno radi na pripremi i uređivanju “Srebrnog vijenca”.

Dejan će uskoro završiti i pisanje satiričnog romana o čijem naslovu još razmišlja, a amaterski se bavi i slikarstvom.

On je uključen u rad Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije Birač i sekretar je republičkog Saveza oboljelih od multiple skleroze.
Na kraju razgovora, Kolović kaže da je apsurdno, ali istinito, da mu je oboljenje dalo mogućnost da se bavi stvaralaštvom, odnosno onim zanimanjima koja su ga privlačila još od školskih dana, ali nije za njih imao vremena.

Odlaskom u penziju, on se riješio ranijih obaveza i posvetio stvaralaštvu, pisanju i slikanju, što veoma uspješno radi i u čemu uživa.
Dejanu prva nagrada u Zvorniku sigurno neće ostati jedina u oblasti književnosti.

Uključivanje u rad “Prosvjete” i Udruženje oboljelih od multiple skleroze, te čitanje, pisanje i slikanje, al ii druženje sa unukom mu u potpunosti ispunjavaju penzionerske dane Dejana Kolovića, koji ističe da uopšte nema slobodnog vremena iako je penzioner.

You must be logged in to post a comment Login