Zimsko vrijeme je pravi izazov za oči, evo kako očuvati njihovo zdravlje

Kombinacija hladnog vremena, suvog unutrašnjeg zraka i reflektovajućih snježnih površina može predstavljati jedinstven izazov za oči. Kako biste osigurali da vaše oči ostanu zdrave tokom zimskih mjeseci, slijedite ovih osam najboljih savjeta za njegu očiju zimi.

Ostanite hidrirani

Zimska sezona za sobom donosi suve i grijane unutrašnje prostore, a koji vode do dehidracije. Pravilna hidratacija ključna je za održavanje nivoa vlažnosti u vašim očima. Pobrinite se da pijete dovoljnu količinu vode tokom dana kako biste spriječili suve oči i nelagodu.

Koristite ovlaživače

Borite se protiv suvoće uzrokovane unutrašnjim sistemima grijanja pomoću ovlaživača vazduha. Ovi uređaji dodaju vlažnost zraku, sprječavajući isušivanje očiju. Postavite ovlaživače u ključne dijelove svog doma, posebno u spavaće sobe, kako biste stvorili ugodnije okruženje za svoje oči.

Zaštitite oči od jakog vjetra

Hladan vjetar može biti oštar za vaše oči, uzrokujući da postanu suve i nadražene. Zaštitite oči nošenjem sunčanih naočala ili zaštitnih naočala s omotnim okvirima. Ovo ne samo da štiti vaše oči od vjetra, već i od štetnih UV zraka, koje mogu biti pojačane refleksijom snijega.

Slijedite pravilo 20-20-20

Ako provodite duge sate ispred ekrana, bilo da se radi o računaru ili pametnom telefonu, praktikujte pravilo 20-20-20. Svakih 20 minuta napravite pauzu od 20 sekundi i gledajte nešto udaljeno 20 stopa. To pomaže u smanjenju naprezanja očiju i umora uzrokovanog produženim vremenom pred ekranom.

Koristite umjetne suze

Borite se protiv suvih očiju korišćenjem umjetnih suza ili lubrikantnih kapi za oči. One mogu pomoći u smirivanju iritacije i održavanju vlažnosti na površini vaših očiju. Odaberite kapi bez konzervansa za najbolje rezultate i obratite se oftalmologu ako imate uporne simptome suvog oka.

Jedite nutritivno bogatu hranu

Očuvajte dobro zdravlje očiju uključivanjem hrane bogate omega 3 masnim kiselinama, vitaminom A i antioksidansima u svoju zimsku prehranu. Namirnice kao što su riba, zeleno lisnato povrće, mrkva i bobičasto voće doprinose zdravlju vaših očiju i mogu zaštititi od stanja kao što su suvo oko i makularna degeneracija.

Zaštitite oči od UV zraka

Iako su temperature niske, UV zrake su prisutne i tokom zime, posebno kada se odbijaju od snijega. Nosite sunčane naočale koje blokiraju 100 % UVA i UBA zraka kako biste zaštitili svoje oči od potencijalnog oštećenja. Ovo je posebno važno kada se bavite zimskim aktivnostima kao što su skijanje ili snowboarding.

Obavljajte redovne očne preglede

Redovni očni pregledi ključni su za održavanje cjelokupnog zdravlja očiju. Zakažite termin kod svog oftalmologa kako biste procijenili svoj vid i riješili sve nedoumice koje imate. Rano otkrivanje i liječenje potencijalnih problema može spriječiti komplikacije i osigurati da vaše oči ostanu zdrave tokom zime i nakon nje, prenosi Dnevnik.hr.

You must be logged in to post a comment Login