Zima donosi probleme: Ledi voda, grip, prehlade i požari

Izuzetno niske temperature pored problema na kolovozu, građanima Srebrenice otežali su zimske dana.

Zbog visokih minusa većina građana prinuđena je da sve češće grije svoje domove po čitav dan i noć kako bi se postigle normalne temperature.

U soliteru 4 kod Doma zdravlja Srebrenica prije nekoliko dana došlo je do požara gdje se zapalio odžak u ovom solitetu.

Prema riječima nekoliko vlasnika stanova, požar koji je nastao usljed zapaljenja odžaka, nastao je zbog intezivnog korištenja i dotrajalosti odžaka.

Požar je u susjedna dva stana izazvao pucanja vodovodnih cijevi i uništenje električnih instalacija zbog čega je čitava vertikala prestala sa loženjem vatre nekoliko časova, a vatrogasci Vatrogasne jedinice Srebrenica dežurali su nekoliko sati dok odžak nije bio siguran za upotrebu.

Niska temperatura izazvala je i sve češće pucanje vodovodnih cijevi zbog čega radnici JKP “Polet” Srebrenica sve više imaju posla.

Prema riječima Slavka Janjuša, vodoinstalatera komunalnog preduzeča, pucanje cijevi dolazi najčešće kada su temperature u plusu, a najviše problema je u kućama i stanovima u kojima se povremeno ili nikako boravi.

Kako su nam rekli, ovako niske temperature napravili su mnogo štete domaćinstvima posebno što su temperature u minusu skoro dvije sedmice.

Veliki broj pacijenata svakim danom se javlja u Domove zdravlja u Srebrenici i Bratuncu zbog simptoma gripa i prehlade.

Ljekari savjetuju konuzimarenje svježeg voća i povrća koju su bogati vitaminom C, konzumiranje što više tečnosti, toplih napitaka i supa kao i češće provjetravanje prostorija u kojima se boravi, kratke šetnje uz slojevito oblačenje.

U slučaju pojave simptoma gripa i prehlade obavezno je javljanje porodičnom ljekaru kako bi se na pravi način pristupilo liječenju, savjetuju doktori.

You must be logged in to post a comment Login