Žene potroše šest mjeseci radnog vijeka na odluku šta da obuku

Pretrpani ormari i nervoza zbog prave odluke o odjeći znači da žena dnevno provede 17 minuta razmišljajući o svom ormaru. U periodu od 18. do 60. godine, žene provedu blizu šest mjeseci na donošenje odluke šta obući.

Anketa koju je proveo Marks & Spencer’s Shwopping otkrila je da većinu vremena provedu “buljeći” u ormar, te da 62 odsto žena pati od izliva bijesa pred ormarom uz tvrdnju “da nemaju šta obući”.

Muškarcima nije potrebno toliko vremena, ali provedu 13 minuta dnevno, odnosno tri dana godišnje na odluku šta će obući. Jedan od pet muškaraca razbacuje odjeću po prostoriji dok nađe šta će obući, a više od trećine ljudi je imalo isti problem kao i žene – izlive bijesa jer nemaju šta obući.

Modni stilista Bay Garnett kazao je kako se muke jutarnjeg odabira mogu riješiti dobro složenim stvarima u ormaru i biranju garderobe noć prije.

Studija je otkrila kako prosječan ormar sadrži 152 komada odjeće, ali samo 44 odsto je oblačimo. Oko 57 komada odjeće nosimo rijetko ili nikako, dok ih je prosječno 11 sa etiketama. Uprkos tome, jedna od 20 odraslih osoba požaliće se da nema šta obući jednom sedmično, a 28 odsto ih redovno baca odjeću po sobi jer su frustrirani i nezadovoljni izborom. Čak 15 odsto ih je izjavilo kako im upravo odabir odjeće može uništiti dan, dok jedan od 10 kasni na posao zbog te odluke.

 Izvor: Klix

You must be logged in to post a comment Login