Žene ostvaruju svoje ideje u samozapošljavanju

Za žene preduzetnice koje su se odazvala na javni poziv Care International počela je obuka. Šezdeset i četiri žene iz Srebrenice i Bratunca imaće priliku da izrade biznis plan za proizvodnju jagodičastog voća, uzgoj koza i ovaca, a neke od njih izrazile su želju da se bave plasteničkom proizvodnjom.

Jasmina Avdić iz Zalužja bavi se plasteničkom proizvodnjom već osam godina. Ima namjeru da je proširi jer je to osnovna djelatnost njene porodice.

„Imam sada dva plastenika u kojima uzgajam paradajz i papriku. Imam namjeru da se bavim poljoprivredom i da nabavim još dva plastenika. Vjerujem da bi time unaprijedila ovaj posao, a uz imanje na kojem uzgajam povrće na otvorenom, mogla bih obezbijediti prihode za izdržavanje petočlane porodice“, kaže Jasmina.

Gordana Jovanović iz Skelana napominje da je svaka edukacija vrijedna.

„Imamo priliku da na ovakvim radionicama naučimo mnogo o savremenoj proizvodnji povrća. To nam koristi, a naši treneri trude se da nam pomognu savjetima, a ponekad i donacijama, što je jako bitno jer možemo da proširimo svoj biznis“, rekla je Gordana.

U nedostatku stalnog posla, ovo je prilika da žene organizuju vlastiti biznis.

“Neke od žena imaju svoje imanje i objekte, samo im treba poslovna ideja. Kad to urade mogu se samozaposliti, a ne da idu da rade za druge. Cilj nam je da žene urade poslovnu ideju i kad shvatimo da ona ima ekonomsko opravdanje, preporučujemo je za realizaciju“, kaže trener Slavko Simić.

Nada Marković iz Udruženje „Maja“ Kravica, partner u ovom projektu, naglasila je da će najbolji biznis planovi biti podržani sa 3 900 KM. U realizaciji poslovnih ideja žene preduzetnice daće učešće u iznosu od 20%.

You must be logged in to post a comment Login