Žene koje spavaju manje od sedam sati u riziku od opake bolesti

Žene koji spavaju manje od sedam sati noću rizikuju da dobiju dijagnozu dijabetesa tipa 2, tvrdi studija. Američki naučnici su otkrili da gubitak samo 90 minuta sna svake noći povećava insulinsku rezistenciju kod žena.

Tada ćelije tela ne reaguju pravilno na insulin koji telo proizvodi, hormon koji reguliše šećer u krvi, inače poznat kao glukoza. Efekti su bili još jači kod žena u postmenopauzi.

-Tokom svog života, žene se suočavaju sa mnogim promenama u svojim navikama spavanja zbog porođaja, odgajanja dece i menopauze. Tokom dugog perioda, stalni stres na ćelije koje proizvode insulin može da izazove problem, koji na kraju dovede do dijabetesa tipa 2 – rekao je glavni autor studije, profesor Mari Pjer St-Onže sa Univerziteta Kolumbija.

Nalazi objavljeni u časopisu “Dijabetes Ker” (Dijabetes Care) pokazuju da čak i blagi nedostatak sna, koji traje samo šest nedelja, izaziva promjene u tijelu koje povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Nije poznato da li više sna može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. U studiji je učestvovalo 38 zdravih žena, od kojih je 11 bilo u menopauzi.

Oni su rutinski spavali najmanje sedam i po sati, ali su za potrebe studije to smanjili na oko šest sati tokom šest nedjelja. Žene su praćene uređajima koji se mogu nositi, a istraživači su merili insulin, glukozu i telesnu masnoću. Studija je otkrila da je nedostatak sna povećao nivo insulina natašte za više od 12 procenata ukupno, a za više od 15 procenata među ženama u premenopauzi, prenosi Najžena.alo.rs.

Insulinska rezistencija se povećala za skoro 15 procenata ukupno, a za više od 20 procenata među ženama u postmenopauzi.

– Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li više sna može poboljšati nivo šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 – zaključio je profesor St-Onže, prenosi Glas Srpske.

You must be logged in to post a comment Login