Zemlje u kojima treba jesti s oprezom

Zemlja u kojoj se turisti najčešće otruju hranom je Španija, zatim slijede Turska i Egipat, pokazala je anketa koju je sprovela britanska firma Slejter end Gordon.

Lista zemalja najopasnijih za isprobavanje hrane na javnim mjestima napravljena je na osnovu anketa o broju turista otrovanih hranom na turističkim proputovanjima, prenosi britanski list “Ekspres”.

Anketa sprovedena na uzorku od 2.000 turista pokazala je da su se putnici najčešće otrovali hranom na turističkim putovanjima van Evrope.

Na prvom mjestu po broju trovanja je Španija, gde je čak 30 odsto ispitanika moralo da “trči” u toalet zbog neispravne hrane.

Na drugom mjestu, s 15 odsto turista otrovanih hranom, jeste Turska, dok se na trećoj poziciji našao Egipat sa 13 odsto.

Četvrto i peto mjesto najopasnijih zemalja za konzumiranje hrane na javnim mjestima sa 12 odsto slučajeva trovanja drže Grčka i Francuska.

Na šestom mjestu sa osam odsto zabilježenih slučajeva trovanja hranom na putovanju je Italija, sedmo i osmo mjesto sa sedam odsto turista koji su imali stomačne probleme zbog hranjenja lokalnim specijalitetima drže SAD i Indija.

Deveto i deseto mjesto sa šest odsto turista sa lošim iskustvom sa lokalnom hranom drže Maroko i Tajland.

Istraživanje je pokazalo da je svakom četvrtom ispitaniku jedan od glavnih faktor za odabir turističke distinacije kvalitet lokalne hrane, podrazumijevajući pod tim i higijenu prilikom njenog spremanja.

Polovina vegetarijanaca je na putovanju bila prevarena u pogledu sadržine servirane hrane, a 37 odsto ih je videlo meso u svom “vegetarijanskom” obroku.

Izvor: Tanjug, B92.net

You must be logged in to post a comment Login