Zdravstvo na izdisaju: Neizmirene obaveze premašile milijardu KM

Ukupne stvorene, a neizmirene obaveze zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj zaključno sa 2015. godinom iznosile su milijardu i 87 miliona KM, što je dug koji se bez otpisa sasvim sugurno ne može sanirati.

“Toliku količinu novca niko ne može ubaciti u tok i jedini način je da Vlada RS donese odluke, oni znaju kako da se to otpiše i krene ponovo”, rekao je Miodrag Femić, predsjednik Unije udruženja radnika u zdravstvu.

Najviše stvorenih, a neizmirenih obaveza ima Fond zdravstvenog osiguranja i to 528 miliona KM, zatim Univerzitetski klinički centar 227 miliona KM, dok je, što se tiče bolnica, u najvećoj dubiozi ona iz Istočnog Sarajeva s obavezama od 43,8 miliona KM, a odmah iza nje nalazi se bolnica u Doboju s malo više od 35 miliona KM.

Iz dokumenta koji je objavilo Ministarstvo zdravlja RS nakon poslaničkog pitanja Vukote Govedarice, predsjednika SDS-a i poslanika u NS RS, može se vidjeti da nema nijedne zdravstvene ustanove u RS koja nema dugova.

Pored Fonda zdravstvenog osiguranja i Univerzitetskog kliničkog centra, ukupne obaveze bolnica u RS iznose 188,7 miliona KM, specijalističkih bolnica 27,5 miliona KM, instituti i zavodi duguju 6,4 miliona KM, a domovi zdravlja 109,2 miliona KM, od kojih onaj u Banjaluci najviše i to malo više od 18 miliona KM.

“Pitanje odgovornosti se mora postaviti. Na kraju 2015. bilo je dugovanja skoro milijardu i sto miliona, ove je napravljeno još 200 miliona i postavlja se pitanje dokle tako. Neko odgovornost mora snositi”, rekao je Femić.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ne spore ogromne obaveze i probleme s kojima se susreću zdravstvene ustanove, istučući da se sprovodi niz mjera na racionalizaciji i stabilizaciji zdravstvenog sektora, a jedna od njih je i nedavno usvojena Informacija o uvođenju trezorskom sistema poslovanja zdravstvenih ustanova.

“Zdravstveni sektor u Republici Srpskoj je opterećen brojnim problemima, prije svega na prihodovnoj strani. U prošloj godini za oko 37.000 radnika u Republici Srpskoj nije uplaćen doprinost za zdravstveno osiguranje ni za jedan mjesec u toku prošle godine. Samo po ovom osnovu zdravstveni sistem ostao je uskraćen za oko 76 miliona KM”, rekli su nam u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, dodajući da je zaključno s prošlom godinom dug za doprinose za zdravstveno osiguranje iznosio oko 270 miliona KM.

U prethodnih nekoliko godina mnoge zdravstvene ustanove dubiozu su pokušale riješiti putem reprograma dugovanja, međutim gotovo nijedna od njih nije ispoštovala potpisane ugovore i po pravilu sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Pitanje kako smanjiti dug i spasiti zdravstveni sistem RS postavili smo i Zlatku Maksimoviću, predsjedniku Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Narodne skupštine Republike Srpske, ali nismo dobili nikakav komentar jer je bio na sastanku. Inače, Maksimović je i direktor Doma zdravlja Bijeljina, koji je zaključno sa 2015. godinom imao 3,4 miliona KM stvorenih, a neizmirenih obaveza.

Fond zdravstvenog osiguranja – 528.314.078 KM UKC

Banjaluka – 227.192.700

KM Bolnice – 188.714.017 KM

Specijalne bolnice – 27.533.829 KM

Instituti i zavodi 6.414. 185

KM Domovi zdravlja – 109.232.897 KM

Ukupno 1.087.401.706 KM

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login