Zdrav obrok diže cijenu boravka u vrtiću

Cijena boravka djece u privatnim vrtićima mogla bi skočiti i do 30 odsto, a vlasnici najavu poskupljenja pravdaju obavezom uvođenja novog jelovnika sa zdravijim namirnicama, koji, kako tvrde, iziskuje više novca i truda.

Pred mališanima u svim vrtićima u RS već od danas bi trebalo da se nađu šareni tanjirići sa svježim i zdravim povrćem, mesom, mlijekom i žitaricama i svakog dana nova voćka za užinu. To je predviđeno novim pravilnikom o uslovima i načinu ishrane, njege, preventivno-zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti djece.

S obzirom na to da se, kako kažu u vrtićima, sve prebrzo odigralo, za potpunu primjenu novog jelovnika trebaće vremena, a i novca, jer će angažovati i dodatne radnike, koji će pomoći u pripremi zdravih obroka.

Predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova RS Sanjin Buzadžija je kazao da većina vrtića ima pripremljene jelovnike, na sedmičnom ili mjesečnom nivou, zbog čega će za primjenu novog biti potrebne određene izmjene.

“Riječ je o izmenama u kuhinji, od postavljanja adekvatnih elemenata do angažovanja dodatnih kuvara. Osim toga, novi jelovnik obuhvata i nabavku namirnica i začina koje do sada nismo koristili”, rekao je Buzadžija, koji je ujedno i vlasnik jednog privatnog vrtića u Banjaluci.

Dodao je da ukoliko dođe do korekcije cijena u vrtiću na čijem je on čelu, to će neće preći 30 odsto u odnosu na trenutnu cijenu. Buzadžija je dodao da će odluka biti donesena do 12. novembra, kada bude sačinjen jelovnik po novom pravilniku.

Da bi novi jelovnik imao smisla, dodao je Buzadžija, potrebno je edukovati i roditelje, jer većina njih takvu vrstu jela ne pravi kod kuće, zbog čega će doći u situacija da mališani u vrtiću odbijaju ono što kuvarice pripreme.

Vlasnik jednog teslićkog vrtića Danica Diamant istakla je da su djeci najveći problem žitarice, zbog kojih su odmah negodovali, a koje su prema novom jelovniku obavezne za doručak.

“Do poskupljenja će doći. Međutim, još nismo izračunali za koliko, jer u Tesliću nemamo nutricionistu koji bi nas posavjetovao”, rekla je Diamantova.

Prema riječima vlasnika jednog vrtića u Istočnom Sarajevu Nagorke Govedarica greška je što stručnjaci nisu zatražili i mišljenja zaposlenih u vrtićima, koji znaju šta djeca hoće, a šta neće da jedu.

Praksa je pokazala da djeca ne vole odvojeno da jedu meso, mrkvu i ostalo povrće, što je predviđeno novim pravilnikom. Bolje je napraviti jednu čorbicu u kojoj će biti propisana gramaža i mesa i povrća. To, između ostalog, odvajanje komplikuje pripremu i iziskuje dodatne troškove, što će pretrpjeti naš ili džep roditelja”, rekla je Govedarica i, dodala da, kako ne bi došlo do toga, nadležni treba da subvencionišu i boravak mališana u privatnim vrtićima.

Roditelji mališana koji idu u vrtiće nisu krili ogorčenje najavljenim poskupljenjem, jer, kako tvrde, i sada za boravak mališana u predškolskim ustanovama masno plaćaju.

“Ništa se ne radi da bi se olakšalo roditeljima, nego se stalno izmišljaju novi razlozi da bi povećali cijenu”, rekla je Banjalučanka Jelena Topalović.

Pravilnik, koji podrazumijeva primjenu smjernica u ishrani, donio je Institut za javno zdravstvo RS u saradnji sa ministarstvima prosvjete i kulture i zdravlja i socijalne zaštite i UNICEF-om.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS juče nisu htjeli komentarisati moguće poskupljenje u vrtićima, tvrdeći da oni za to nisu nadležni, a iz Ministarstva prosvjete su prošle sedmice istakli da zbog novog pravilnika ne bi smjelo doći do povećanja cijena.

Državni vrtići

Kada su u pitanju državni vrtići, direktor banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je istakla da još nisu obračunali cijene novog jelovnika, zbog čega ne mogu reći da li će biti potrebe za korekcijom cijena.

“Trenutno neće doći do poskupljenja, sve dok ne izračunamo i ne predočimo cijene hrane nedležnom odjeljenju u Gradskoj upravi. Oni će donijeti konačnu odluku, jer oni određuju naš budžet i izdvajaju novac za hranu”, rekla je Kurtinovićeva.

Izvor: Glas Srpske

You must be logged in to post a comment Login