Zbog zaraze u Bajinoj Bašti zabrinutost raste u Srebrenici

Štaba za zaštitu i spasavanje opštine Srebrenica danas je raspravljao o prelaska granice poljoprivrednika radi obrađivanja njiva koje je dopustilo nadležno ministarstvo, ali bez jasnih upustava.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu od danas moći da prelaze granicu zbog obrade njiva.

Saglasnost ovoj odluci nije dao Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, poručio je da entitet ne može donositi odluke o režimu na granici BiH, te je dao uputu Graničnoj policiji da radi rade po zakonu i ne izvršavaju naloge Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske.

Načelnik opštine Mladen Grujičić izrazio je zabrinutost, ukoliko se takva odluka donese, zbog činjenice da je na području susjedne Bajine Bašte u Srbiji registrovano 30 inficiranih virusom korona i da se taj broj povećava što bi, otvaranjem granice u Skelanima, moglo dovesti do eventualnog narušavanja povoljne epidemiloške situacije u srebreničkoj opštini.

Na ovom području u pitanju je prelazak uzgajivača malina zbog sezonskih poslova u voćnjacima za što treba više izvršilaca posla.

„Želja nam je da se omogući tim ljudima da održavaju svoje plantaže jer od toga žive njihove porodice, ali da se striktno preciziraju uslovi prelaska granice i kretanja tih ljudi kako bi se izbjegli kontakti i spriječilo nekontrolisano okupljanje, koje može da ugrozi povoljnu epidemiološku situaciju u našoj opštini“, rekao je Grujičić.

On je dobio zaduženje od Štaba da kontaktira sa Republičkim štabom i Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS radi dobijanja instrukcija i preciziranja ko i pod kojim uslovima može da prelazi granicu radi obavljanja poljoprivrednih radova i ko kontroliše kretanje tih osoba da bi se rizik od eventualnog prenošenja virusa sveo na minimum i tako sačuvala dobra epidemiološka situacija u srebreničkoj opštini

U Srebrenici pod stručnim nadzorom je 7 lica, jedno u loklanom karantinu, dok se očekuje dolazak još jedne osobe sa graničnog prelaza u Gradišci.

U Bratuncu je pod nadzorom 9 osoba, dok je dvije osobe u lokalnom karantinu.

Štaba za vanredne situacije u Bratuncu produžio je sve mjere, shodno naredbama republičkog štaba, do 11. maja.

Od sutra se ograničava kretanje, kako je juče najavljeno.

You must be logged in to post a comment Login