Zbog stresa sve veći broj žena u prijevremenoj menopauzi

Stres je najčešći uzročnik povećanog broja žena sa poremećajima menstrualnog ciklusa, rane menopauze, osteoporoze i gojaznosti, rekla je predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske Snježana Popović Pejičić.

“Jedan od uzroka svih ovih bolesti je i gojaznost. U Republici Srpskoj je gojazno 22 posto pacijenata, a 35 predgojazno, što je veliki problem”, navela je Pejičić.

Ona je ukazala da su veoma učestali prijevremena menopauza i sindrom policističnih jajnika, kao i osteoporoza i gojaznost, te da se javlja sve veći broj mladih žena sa ovim poremećajima.

“Veoma su česte i bolesti štitne žlijezde, koje dosta utiču na neplodnost i poremećaj menstrualnog ciklusa”, rekla je Pejičić novinarima u Banjoj Luci prije početka Simpozija reproduktivne endokrinologije.

Pejičić je naglasila da bliska saradnja sa ginekolozima omogućava pravilan i kompletan tretman ovih oboljenja, a osnovni cilj je prevenirati bolest i obezbijediti što bolje zdravlje žena u svim periodima života.

Ona je istakla da je cilj Simpozija promovisati značaj reproduktivne endokrinologije, pravovremene dijagnostike, prevencije i liječenja oboljenja žena u svim dobima, jer žene danas nose veliki teret i moraju se posvetiti održavanju zdravlja, da bi bile fizički i psihički sposobne da odgovore izazovima savremenog života.

Pejičić je pojasnila da se reproduktivna endokrinologija bavi otkrivanjem i terapijom poremećaja menstrualnog ciklusa, zakašnjelim pubertetom, infertilitetom, sindromom policističnih jajnika, menopauzom-naročito prijevremenom menopauzom, hormonskom supstitucionom terapijom u menopauzi, postmenopauzalnom osteoporozom.

Članica Svjetskog borda za menopauzu i predsjednica Srpskog udruženja za menopauzu Svetlana Vujović rekla je da Srbija i region u posljednjih 15 godina bilježe ogroman porast broja mladih žena koje prije 40 uđu u menopauzu.

“Najmlađi pacijent dobila je prvu menstruaciju u 16, a u menopauzu ušla u 18. godini. Moramo imati svijest o tome, jer je redovnost menstruacije vrh ledenog brijega iza kojeg se kriju neki poremećaji koji će uticati na dalji kvalitet života”, pojasnila je Vujović.

Vujović je pojasnila da se preuranjena menopauza može spriječiti lijekovima, koji su dostupni i u Srpskoj, nisu skupi, ali je najvažnije terapiju uvesti na vrijeme.

Ona je poručila ženama da se obrate ljekarima kada menstruacije postanu neuredne, radi stabilizovanja hormonskog statusa i vraćanja redovne menstruacije do 55 godine.

Vujović je navela da na preuranjenu menopauzu mogu uticati genetika i vanjski faktor, a najčešće pogađa žene od 35 do 39 godina starosti.

“Te žene ne treba otpisati u reprodukciji, već im treba dati najnovije terapijske modalitete kojih ima kod nas, da bi došle do potomstva”, poručila je Vujović.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login