Zbog hladnog vremena, kasnio mrijest ribe

Članovi Sportsko-ribolovnog društva “Drina” angažovani su na poribljavanju, zaštiti i unapređenju ribljeg fonda. Ovo društvo gazduje tokom Drine u dužini od 63 km, kao i na njenim pritokama.

Poribljavanje se, po planu i programu, vrši svake godine. Međutim, u tom poslu ribočuvarska ekipa nailazi na probleme koji ne zavise toliko od njih.

“Najveći problem je tehnički i ne zavisi mnogo od nas. To je činjenica da se nalazimo između dvije hidroelektrane, koje ometaju prolaz ribe u vrijeme razmnožavanja, i svojim radom, tj. svakodnevnom oscilacijom vode, ikra ostane na suvom i uništi se“, rekao je za naš portal profesionalni ribočuvar Miroslav Lončarević.

Ribočuvarska služba svakodnevno obilazi mjesta gdje su prirodna mrestilišta i vode računa o ikri, da ne ostane na suvom i na taj način njen dalji opstanak bude ugrožen. Ipak, i pored toga, često ikra zbog velikog povlačenja vode biva uništena.

Ikra na suvom

Ikra je zbog naglog povlačenja vode ostala na suvom

Što se tiče riba zabilježenih na našim prostorima, mrijeste se od kasne jeseni do početka ljeta, tako se pastrmka mrijesti od 1. oktobra do kraja februara, škobalj, mladica i plotica mrijeste se u martu i aprilu, a lipljen od 1. januara do sredine maja, dok som sa mrijestom završava oko 15. juna.

Ove godine mrijest je kasnio, po slobodnoj procjeni članova društva, jer je bilo dosta kiše i zbog hladnog vremena, pa je umjesto sredinom aprila, najviše mrijesta bilo krajem aprila i početkom maja.

“Jedna polno zrela jedinka izbaci od 3.000, pa naviše, do čak 60.000 jajašaca. Cipiridne vrste se kod nas mrijeste uglavnom po jedanput, ali nije isključeno da se na mjestima sa idealnijim uslovima mrijeste i dvaput“, kazao je Lončarević, i napomenuo da je mrijest, iako opet ometan oscilacijama vode, uspio i da se očekuje dobar prinos mlade ribe.

Ikra

Zanimljivo je napomenuti da riba od izleganja do polno zrele jedinke mora da pređe dug put, pun opasnosti, kako od različitih predatora tako i od oscilacija vode. Polno zrela jedinka koja može da polaže ikru jeste ona od tri i četiri godine, i tek tada ribe mogu da se mrijeste i izbacuju sopstvenu ikru.

“Rijeka Drina je neopterećena rijeka, tj. nezagađena, bogata kiseonikom, što je čini veoma povoljnom za različite vrste ribe. Na našim prostorima zabilježene su 54 vrste ribe, što nikako nije malo i kad bismo mi tu činjenicu cijenili kao što to čine ljudi sa strane koji dođu kod nas, sve bi bilo daleko bolje“, zaključak je Miroslava Lončarevića.

Foto: Miroslav Lončarević

You must be logged in to post a comment Login