Završeno deminiranje u selu Radonjići

Norveška narodna pomoć u prošloj godini deminirala je 178.000 kvadratnih metara prostora opštine Srebrenica a u ovoj godini očišćeno je 61.000 kvadratnih metara u selu Radonjići.

“Sredstva za deminiranje u selu Radonjići obezbijedila je Norveška Vladaa očekujemo da će početi deminiranje još jedne lokacije na podrućju naše opštini koja će se u narednim danima dogovoriti”, rekao je Hasudin Mustafić, saradnik za poslove Civilne zaštite u opštini Srebrenica.

U toku je deminiranje oko Osmača koje obavlja Udruženje za eliminaciju mina iz Sarajeva uz podršku Ambasade SAD u BiH i okoline Sućeske koje deminiraju Oružane snage BiH.

“Prošle godine deminirano je ukupno 216.013 metara kvadratnih površine na više lokacija. Pod minama su još 84 registrovana i obilježena lokaliteta na području opštine,” rekao je Mustafić.

Prema procjenama opštinskih stručnjaka, 5 do 7 % teritorije opštine Srebrenica je pod minama. Predstavnici Civilne zaštite opštine Srebrenica uputili su apel građanima Srebrenice da ukoliko primjete neeksplodirana ubojita sredstva odmah ih pozovu, kako bi se njihova područja stavila na listu prioriteta za deminiranje.

You must be logged in to post a comment Login