Završeno čišćenje i sastavljanje fragmenata mozaika u Skelanima

Arheološki muzej “Rimski municipijum-Skelani” u Crvici kod Srebrenice danas je završio radove na čišćenju i sastavljanju fragmenata rimskih mozaika otkrivenih 2014. godine u arheološkom nalazištu u Skelanima.

Konzervator Maja Franković iz Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda kaže da su od iskopanih fragmenata rekonstrisali i konzervisali dva rimska mozaika od kojih je jedan sa izuzetno fino izvedenim motivom meduze koji potiču iz 3. i 4. vijeka.

Boris Radić kustos Arheološkog muzeja “Rimski municipijum-Skelani” rekao je da su pomenuti radovi trajali mjesec dana i podsjeća podsjeća da su radovi na konzervaciji arhefakata započeti 2015. godine i da njihov obim i dinamika zavise od iznosa obezbijeđenih novčanih sredstava.

Svjetlana Marković direktorica muzeja kazala je da su u dvije muzejske prostorije izloženo 30 uređenih od 80 otkrivenih rimskih spomenika kao i pronađena keramika i metalni predmeti ili njihovi fragmenti stari oko dvije hiljade godina.

Ona je istakla da od avgusta mjeseca se nastavlja sa arheološkim istraživanjima rimskog nalazišta u Skelanima sredstvima Razvojnog fonda Republike Srpske, a pribavaljju se i potrebne dozvole za izgradnju nastrešnice i staza na arheološkom nalazištu čime bi se ono zaštitilo od klimatskih i uticaja ljudi i omogućio lakši pristup mozaicima posebno za turiste, a koje će finansirati Ambasada Njemačke u BiH.

“Sa završetkom tog posla posjetioci će u svako doba godine moći da posjete i pogledaju ovo nalazište i arhefakta pronađena prilikom istražnih radova. Među eksponatima je 210 kvadratnih metara podnih mozaika otkrivennih u zidinama rimskog grada”, zaključila je Markovićeva.

Foto: Miro Pejić

You must be logged in to post a comment Login