Završena manifestacija 5. Duhovne večeri u Bratuncu

Predavanjem na temu „Srpski kulturni identitet“ eminentnog profesora beogradskog Filološkog fakulteta Mila Lompara, istoričara književnosti,večeras su završene pete „Bratunačke duhovne večeri“ , koje su počele 13. septembra.

Pred velikim brojem ljubitelja kultura iz Bratunca, Srebrenice i Ljubovije Lompar je govorio o srpskom kolektivnom razumijevanju o sebi i kako drugi razumijevaju srpski narod.

On je govorio o srpskom identitetu od Svetog Save, kao najznačajnije ličnosti srpskog naroda, utemeljivača kulture, prava, vjere, prosvjete, zdravstva, preko kosovske tradicije i usmenog predanja do Vuka Karadžića, Njegoša, pa do današnjih dana.

Lompar je na kraju rekao da se u najkraćem može reći da je srpska kultura, odnosno srpski kulturni obrazac, kultura velikih iskoraka i dugih perioda letargije.

Prije predavanja, nagrađenim učenicima za nagradu Jezdimir Dangić, a po konkursu „Ćirilicu moramo čuvati“, koji su raspisali Dom kulture Bratunac i Udruženje „Art“, uručene su nagrade.

U kategoriji osnovnih škola nagrađeni su Filip Janković, OŠ “Petar Kočić” Kravica, Matej Davidović, OŠ “Branko Radičević” Bratunac i Aleksa Milovčević, OŠ “Petar Kočić” Kravica.

U kategoriji srednjih škola nagrađeni su Anđela Jovanović, SŠC Srebrenica, Jovana Todić i Katarina Davidović iz SŠC Bratunac.

U proteklih mjesec dana u sklopu programa 5. „Bratunačke duhovne večeri“ održan je raznovrstan program od koncerta, promocija knjiga, predavanja kao i manifestacija „Porodična šetnja“.

You must be logged in to post a comment Login