Završena 5. manifestacija „Stopama Luke M. Georgijevića“

Predstavljanjem 15. izdanje Časopisa za kulturu, književnost i umjetnost „Srebrni vijenac“ i knjige „Metamorfoza dnevničkog romana“ autora Aleksandra Petrovića završena je jubilarna 5. kulturno-prosvjetna manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ u Narodnoj biblioteci Srebrenica.

Program je pratio simbolično pet aktivnosti koje su održane, a manifestaciju je zatvorio večerašnji program.

O 15. izdanju Časopisa za kulturu, književnost i umjetnost „Srebrni vijenac“ govorio je Dejan Spasojević koji je istakao da je ovaj broj, već tradicionalno, posvećen radovima koji su pristigli na konkurs po kojem i sam zbor nosi ime.

Spasojevcić je istakao da je i ovog puta, iako se radilo o šifrovanim radovima, u časopisu objavljen veliki broj afirmisani pisaca iz regiona čime je konkurs i zbor pokazao da se radio o jednom kvalitetu i predanom radu koji je uložilo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz ovog mjesta.

Na 180 stranica objavljeni su nagrađeni radovi, a prema riječime predsjednika srebreničke “Prosvjete” Marka Milovanovića, do sada je objavljeno petnaest brojeva časopisa, 195 priloga, 1.400 stranica gdje je učestvovalo oko 250 saradnika čime je napravljen ozbiljan kontinuitet i profesionalan rad što se najbolje ogleda kroz ovu manifestaciju, časopis, konkurs, rad i saradnja društva sa drugim organizacijama, festivalima i institucijama.

U drugom dijelu programa predstavljena je prva knjiga profesora njemačko jezika Aleksandra Petrovića „Metamorfoza dnevničkog romana“. Recenzent ove knjige bio je profesor Saša Knežević koji je istakao važnost djela posebno za stručnjake iz oblasti germanistike, već svi oni koji se bave istraživanjem književnosti.

Knežević je rekao da je veza srpske i njemačke književnosti i kulture snažna, i da traje dugo, kako Njemačke, tako i Austrije i Austrougarske i da se autor bavio uporedo srpskom i njemačkom književnošću kroz ovu knjiga.

Petrović ističe da je knjiga nastala iz njegove doktorske disertacije koju je prilagodio u knjigu koja predstavlja komparativno istraživanje srpskog i njemačkog romana 20 vijeka.

Ovim programom završena je 5. kulturno-prosvjetna manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ koju organizuje Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Srebrenica u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login