Završen prvi The Complete Freedom u BiH

Prvi Internacionalni kulturni i umjetnički festival “The Complete Freedom of Truth / Potpuna sloboda istine” koji se održao u našoj zemlji u Jelahu, Višegradu i Srebrenici juče je zvanično završen.

Odlaskom više od stotinu učesnika iz sedam država završen je prvi TCFT program koji je počeo u Bosni i Hercegovini gdje se okupio veliki broj učesnika u tri grada gdje se održao ovaj festival.

Program je nudio brojne radionice od muzike, plesa, teatra, životnog učenja, parkura, uličnog teatra, video i foto radionice, cirkus i druge radionice koje su imala za cilj kreativno učenje, kulturne razmjene i umrežavanje mladih iz sedam država.

Neki od značajnihi zaključaka učesnika ovog programa jeste da je neophodno veće uključivanje mladih iz lokalnih mjesta gdje se održavao program, performansi na otvorenom u većoj mjeri, razvijanja vještina za organizovanje sličnih dešavanja, održavanje više zajedničkih radionica za učesnike programa kao i mnogi drugi zaključci koji će pomoći daljem organizovanju.

“Za mene je bio najvažniji proces gdje smo učili i govorili o slobodi i istini gdje je neophodno pronaći samoga sebe”, rekao je Filip.

Program je dobio podršku od ambasadora Johnathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, Mary Ann Hennessey, šefica Vijeća Evrope u BiH, Edward Ferguson, ambasadora Velike Britanije u BiH i mnogih drugih.

Srebrenica, Jelah, Višegrad i Tuzla uz pomoć OSCE-a, Britanske ambasade u BiH i Vijeća Evrope u BiH dobiće kulturni festival.

“Ovo je prvi benefit koji smo ostvarili od TCFT programa a to je da će naši partneri pomoći da se kultura i mladi umjetnici razvijaju tokom kulturnih projekata koji ćemo prirediti u tim mjestima a na tome možemo da radimo čitavu godinu”, rekao je Ljubiša Šurlan, organizator TCFT programa.

Udruženje hendikepirane djece i roditelja “Leptir” ovim programom uspostavili su saradnju sa Cirque Bijou koji će se vratiti u Srebrenicu i za djecu držati radionice.

“U UK radimo sa sličnim grupama i mislim da je važno da dođemo i ovamo i ponudimo našu pomoć jer imamo mnogo iskustva u radu i želimo pomoći”, rekao je Billy Alwen producent i osnivač Cirque Bijou iz UK.

Jedan od značajnih zaključaka završnice programa jeste da se želi pomoći Udruženju “Leptir” tako što će organizovati humanitarne akcije i online prikupljanja sredstava.

Jelah, Višegrad i Srebrenica ugostili su velike stručnjaka, profesore, omladisnke radnike koji su držali kvalitetne radionice na razne teme.

“Cilj projekta je da podigne svijest i ohrabri viziju ravnopravnog, inkluzivnog i istinski demokratskog društva”, rekla je Tina Ellen Lee, koordinatorica projekta, umjetnička direktorica Opere Circus iz Velike Britanije i dobitnica nagrade za Građanina Evrope u 2015. godini.

Prema zadnjim informacijama, nakon Bosne i Hercegovine, 2016. godine projekat se seli u Devon u Veliku Britaniju.

Više fotografija potražite na našoj zvanično Fb stranici, više informacija na OVOM LINKU ili zvaničnom sajtu projekta: www.thecompletefreedomoftruth.com

You must be logged in to post a comment Login