Zašto žene boli glava pred ciklus? Evo kojim načinima je možete ublažiti, i olakšati sebi one dane

Menstrualna migrena (ili hormonska glavobolja) počinje pre ili tokom menstruacije kod žene i može se ponavljati svakog meseca.

Uobičajeni simptomi uključuju tupu pulsirajuću ili jaku pulsirajuću glavobolju, osetljivost na svetlost, mučninu, umor, vrtoglavicu i još mnogo toga.

Šta je migrena? Kakav je to osećaj?

Migrena je više od teške glavobolje. To je neurološko stanje, sa nizom simptoma koji mogu uključivati iscrpljujući bol na jednoj strani glave, koji možete opisati kao pulsirajući, piše Clevelandclinic.org.

Menstrualne migrene, poznate i kao hormonske glavobolje, dešavaju se neposredno pre ili tokom menstruacije kod žene (2 do 3 dana pre ili tokom menstruacije). One se mogu pogoršati kretanjem, svetlošću, mirisima ili zvukom. Simptomi mogu trajati nekoliko sati, ali i danima.

Procenjuje se da su 70% ljudi koji pate od migrene žene. Od ovih žena, 60% do 70% navodi vezu između njihove menstruacije i njihovih napada migrene.

Žene doživljavaju napade migrene tri puta češće od muškaraca.

Menstrualna migrena je jedna od nekoliko vrsta migrenskih glavobolja. Primeri drugih migrena uključuju migrenu sa aurom, migrenu bez aure i hroničnu migrenu.

Šta su hormoni? Šta je estrogen?

Hormoni se često nazivaju “hemijskim glasnicima” vašeg tela. Oni su u vašim organima, tkivima i krvotoku i proizvode ih endokrine žlezde. Primeri endokrinih žlezda uključuju vašu štitnu žlezdu, nadbubrežne žlezde i hipofizu.

Ako imate premalo određenog hormona, ili previše, to može da izbaci ceo vaš sistem iz ravnoteže.

Estrogen i progesteron su dva glavna seksualna hormona kod žena. Estrogen uzrokuje ženske fizičke karakteristike, pokreće pubertet i pomaže u reprodukciji. Takođe utiče na vaš holesterol, kontroliše vaš menstrualni ciklus, štiti zdravlje kostiju i utiče na vaše srce, kožu, kosti, mozak i druga tkiva.

Uglavnom ga proizvode vaši jajnici.

Vaši nivoi estrogena se menjaju. Najveći su u sredini vašeg ciklusa, a najmanji kada ste na menstruaciji. Kada ste u menopauzi, oni padaju veoma nisko.

Kakva je veza između hormona i glavobolje?

Glavobolje kod žena, posebno migrene, povezane su sa promenom nivoa estrogena. Nivoi estrogena opadaju neposredno pre početka vašeg menstrualnog toka (menstruacije).

Predmenstrualne migrene se redovno javljaju tokom ili nakon vremena kada ženski hormoni, estrogen i progesteron, padaju na najniže nivoe.

Napadi migrene se obično poboljšavaju tokom trudnoće. Međutim, neke žene su prijavile da su njihove migrene počele tokom prvog tromesečja trudnoće, a zatim su nestale.

Koja je razlika između menstrualnih migrena i drugih vrsta migrene?

Menstrualne migrene su izazvane padom estrogena. Druge migrene mogu biti izazvane stresom, propuštanjem obroka, kofeinom ili mnogim drugim razlozima.

Koliko su česte menstrualne migrene?

Većina su žene, najmanje 60% tih žena primetilo je korelaciju između menstrualnog ciklusa i migrene. Drugim rečima, primetili su da dobiju migrenu neposredno pre ili tokom menstruacije.

Kada počinju menstrualne migrene?

Menstrualne migrene mogu početi do tri dana pre menstruacije.

Ko je verovatnije da će dobiti menstrualnu migrenu?

Dok migrene mogu da počnu kada ste dete, menstrualne migrene ne mogu da počnu dok ne počne menstruacija. Žene koje imaju menstruaciju su te koje dobijaju menstrualne migrene, pišu.

You must be logged in to post a comment Login