Zašto su predškolski programi toliko važni za našu djecu

Znate li da u Bosni i Hercegovini samo 14 posto djece pohađa neki oblik predškolskog obrazovanja i odgoja. Procent je još i manji u ruralnim sredinama, a kada su u pitanju djeca pripadnici romske manjine, njih samo 1,5 posto ima “privilegiju” pohađati predškolski odgoj.

U školskoj 2014/2015 godini ovi procenti su se promijenili, a uskoro možemo očekivati još osjetnija poboljšanja, za dobrobit djece i cjelokupne zajednice.

Naime, još od 2007. godine organizacija Save the Children provodi opsežne aktivnosti koje za cilj imaju da sva djeca u godini pred polazak u školu imaju omogućen predškolski program.

Zašto je toliko važno da petogodišnja djeca pohađaju organizirani vid obrazovanja i odgoja?   

Rani rast i razvoj i predškolski odgoj i obrazovanje ključni su za svu djecu. Kakva ćemo osoba postati, hoćemo li biti uspješni, sretni i imati dobre odnose s drugima, u velikoj mjeri ovisi o našem najranijem djetinjstvu.

Upravo iz tih razloga važno je da sva djeca prođu predškolsko obrazovanje jer se u tom periodu razvija preko 85 posto mozga, a društvo u ovaj segment ulaže tek 4 posto ulaganja u obrazovanje.

Projekt Obrazovanje po mjeri djeteta – BiH na putu ka EU rezultirao je velikim napretkom na polju obrazovanja u Tuzlanskom kantonu. Postignute su dugoročne promjene koje će se odraziti na dobrobit djece i cjelokupne društvene zajednice.

U Tuzlanskom kantonu ostvaren je sjajan rezultat od 100 posto obuhvaćene djece u svih 12 općina i Gradu Tuzli u protekloj 2014/2015. godini.

Save the Children planira nastaviti primjenjivati dobre prakse i u drugim dijelovima BiH, a o ukupnom značaju predškolskog odgoja i obrazovanja, statističkim podacima o broju djece uključene u takve programe u BiH, te o napretku koji je kroz projekt Save the Childrena postignut, saznajte više u ovoj infografici.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login