Zašto se gojimo s godinama? 10 stručnih saveta za FIT liniju

Potrebno je razumeti uzroke i prilagoditi se njima kako bi smo kontrolisali dobijanje na težini.

Dr. Nirav Padlija, stručnjak za mršavljenje, tvrdi da je samo potrebno razumeti uzroke koji dovode do povećanja telesne težine i prilagoditi se njima.

Najnovija istraživanja dokazala su da je ljudima srednjih godina zaista teže da izgube salo na stomaku.

Kada čovek navrši 30 godina, nivo hormona u telu opada. To je glavni razlog zbog koga metabolizam usporava, što je preduslov za gojenje. Naime, tada se sagoreva manje energije, a više masti se skladišti u telu.

Istraživanja su pokazala da to uzrokuje dodatnih 450 do 900 grama svake godine, između 35. i 55. godine života.

Visok nivo testosterona odgovoran je za održavanje vitkog i mišićavog izgleda kod mlađih muškaraca. Ovaj muški hormon vezuje masno tkivo i izbacuje ga iz tela, tako da se ne nakuplja oko struka.

Takođe, pomaže u izgradnji mišića, ubrzava metabolizam i smanjuje rizik od dijabetesa jer održava osetljivost na insulin.

“Ali posle 30. godine, nivo testosterona prirodno počinje da se smanjuje približno 1 posto godišnje”, objašnjava dr Padlija.

Posledica toga jeste tendencija tela da skladišti masnoće, posebno u predelu stomaka, što nije samo estetski problem, jer se samim tim povećava i rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.

Situacija kod žena

Žensko telo tokom plodnog perioda života ima balans progesterona i estrogena. Poznato je da veći nivo estrogena povećava formiranje masnog tkiva. Kod mlađih žena, nivo oba hormona je jednak, međutim, od 35. godine, nivoi oba hormona smanjuju se, što dovodi do menopauze.

“Međutim, nivo progesterona se brže smanjuje, što izaziva stvaranje masnih naslaga oko struka”, dodaje stručnjak.

Šta se još dešava kod oba pola?

Pad nivoa hormona dovodi do smanjenja mišićne mase kod oba pola. Kako je mišićno tkivo jedan od glavnih potrošača glukoze u orhanizmu, dolazi do težeg gubitka viška kalorija, zbog čega dolazi do nagomilavanja naslaga na stomaku.

Prilikom smanjenja mišićne mase, telo ne prerađuje efikasno ugljene hidrate, pa treba paziti da ne jedete previše.

Nekoliko saveta za ubrzavanje metabolizma

Supa i salata su korisna pomagala jer će napuniti stomak – kako biste manje jeli, pojedite tanjir supe pre ručka ili večere, a uz svaki obrok pripremite veliku činiju salate.

Napunite manji tanjir i to samo jednom – smanjite obroke i izbegavajte da stavljate šerpe pred sebe i konstantno dosipate.

Pijte kafu i zeleni čaj – aktivna supstanca kafe i zelenog čaja stimuliše rad srca i metabolizam.

Jedite slatko za doručak – ako ne možete bez dezerta, pojedite ga za doručak kako biste istrošili kalorije tokom celog dana.

Ananas kao užina – koristan je kao užina jer sadrži jedinjenje bromelain, koji pomaže ćelijama pankreasa da razgrađuju hranljive materije.

Popijte čašu vode pre obroka – oko 15 minuta pre obroka uzmite čašu vode i tim postupkom ubrzajte varenje.

Dajte prednost organskoj strani – ljudi koji jedu hranu tretiranu pesticidima imaju sporiji metabolizam.

Izađite na sunce – oni stimuliše proizvodnju vitamina D koji ubrzava metabolizam.

Začinite jela đumbirom – koren đumbira sadrže supstance koje pomažu u varenju i brže sagorevaju.

Redovno spavajte i ne preskačite obroke – jednao važna stavka i za metabolizam i za zdravlje generalno, prenosi Citymagazine.rs

You must be logged in to post a comment Login