Zašto nije dobro piti vodu tokom jela i kako to utiče na varenje

Ukoliko se pitate da li treba piti vodu tokom jela ili ne trebalo odmah reći da je ispijanje vode tokom obroka navika koju imaju mnogi ljudi, a sa zdrvatsvenog aspekta smatra se jednom od najlošijih. Nova saznanja upućuju na to da ispijanje vode tokom jela ljudskom organizmu čini više štete nego koristi. Stručnjaci ističu da je ova navika veoma pogrešna, posebno za naš digestivni sistem, a kod ljudi, koji imaju problema sa varenjem, posledice se samo umnožavaju.

Vodu nije dobro piti uz jelo zbog 3 važna razloga

Želudac ima sposobnost da zna kada ćemo da jedemo i tada odmah počinje da oslobađa probavne sokove. Ako počnemo da pijemo vodu u isto vreme, ono što zapravo radimo je razblaživanje digestivnih sokova koji se oslobađaju kako bi svarili hranu. Tim povodom stručnjaci objašnjavaju šta se sve dešava kada pijemo vodu za vreme jela:

– Voda uz obrok može da razblaži digestivne enzime koji se oslobađaju i neophodni su za varenje. To se dešava prvo u ustima, a zatim u stomaku a ovaj proces usporava varenje

– Ono što se zapravo dešava je da se voda apsorbuje u crevnim zidovima želuca, sve dok ne postane dovoljno koncentrisana da probavni sokovi deluju na varenje hrane. Međutim, ova koncentrovana supstanca postaje gušća (zajedno sa vodom) od sadržaja hrane u našem stomaku i manje je izlučenog želudačnog soka potrebnog za varenje hrane. Rezultat je da nesvarena hrana odlazi u digestivni sistem, jer se apsorbuje kroz zidove želuca što dovodi do refluksa kiseline

– Voda za piće uz obroke takođe može da izazove porast nivoa insulina, skoro kao na način na koji hrana sa visokim glikemijskim indeksom utiče na organizam. Što se više insulina oslobađa u krvotoku, veće su šanse da se skladište masti u telu, jer su rezerve jetre manje ako pijemo vodu tokom obroka.

Saveti stručnjaka kako unositi vodu za vreme obroka

Savet stručnjaka je da vodu ne treba piti pola sata pre i sat vremena posle jela. A ako voda baš mora da se pije tokom jela kako bi se lakše progutala hrana, nek to budu mali gutljaji. U suprotnom, ako se popije veća količina vode odjednom, može doći do razređivanja rezervi hlorovodične kiseline u želucu, koja je ključna za pravilnu razgradnju hrane.

Voda je osnova života, a da li treba da je pijemo i kada nismo žedni

Pijenje vode tokom jela može da učini više štete nego koristi, jer prevelika količina vode tokom jela može da uzrokuje nadutost, probleme s probavom i spreči pravilnu apsorpciju hranljivih materija. Takođe, velike količine vode mogu da popune želudac, što može da dovede do manjeg unosa hrane i potencijalno do nedostatka nutrijenata. Zbog toga se preporučuje da se voda pije između obroka što može da pomogne da se otera “lažna” glad koju čovek oseća kada je u stvari žedan i dehidriran, piše eKlinika.

You must be logged in to post a comment Login