Zašto muškarci skoro nikada ne napuštaju svoju ženu zbog ljubavnice?

Prilikom obreda venčanja, mladenci se jedno drugom zaklinju na ljubav i vernost do kraja života. Koliko često u praksi zaista bude tako?

U idealnom svetu, ljudi bi bili poput roda ili pingvina-monogamni i s obzirom na kompleksnost društvene zajednice u kojoj žive, sve bi bilo daleko jednostavnije. Jedan partner za ceo život. Ipak, čovek nije stvoren da bude monogaman. Priroda ga je napravila malo drugačijim. Preljuba je jedna od senki, koja stalno preti bračnoj zajednici. U svakom braku, pa i vezi, postoje krizni periodi, kada se stiče utisak da je varnica nestala i da se plamen ljubavi i strasti ugasio. U tim momentima, muškarci neretko traže seksualnu avanturu, kako bi povratili svoje samopouzdanje i ponovo osetili uzbuđenje, koje se tokom godina provedenih sa svojom suprugom, izgubilo.

Da nas ne shvatite pogrešno, niko ne kaže da se žene takođe ne upuštaju u vanbračne avanture, ali studije dokazuju da muškarci ipak to čine češće. Problemi, krize u bračnom životu, preljube- česte su teme u psihološkim ordinacijama, ali ono što upada u oči i privlači pažnju jeste činjenica da u odnosu na broj neverstava, razvodi ipak izostaju. Drugim rečima, u većini slučajeva muškarci skoro nikada ne ostavljaju svoje žene zbog ljubavnica. Potencijalne razloge za takvu pojavu, možete pročitati u daljem tekstu.

Razvod je težak

Svako od nas poznaje bar jednu osobu koja je prošla kroz period razvoda. U ogromnoj većini slučajeva, radi se o mukotrpnom procesu koji neretko ostavlja posledice na psihičko zdravlje čoveka. Svako bi da izbegne razvod, ukoliko je to moguće, jer nije lako staviti tačku na jedan period u životu i rastati se sa osobom koju ste nekada mnogo voleli i sa kojom ste imali nameru da provedete život.

Razvod stvara osećaj ličnog neuspeha i nameće pitanje: Kako su ubijena ona predivna osećanja sa početka? Čak i kada razmišljanje ne ide u tom pravcu, advokati, troškovi, davanje objašnjenja i istresanje „prljavog veša“ pred nepoznatim ljudima (sudijama i advokatima) i podela imovine je nešto o čemu biste definitivno morali da mislite u nekoliko narednih meseci ili godina! Na samu pomisao na sve prethodno navedeno, većina muškaraca odluči da ipak ostane tu gde jeste-pored svoje supruge.

Faktor rizika

Šta ako nakon mukotrpnog procesa razvoda muškarac shvati da je pogrešio i poželi da se vrati svojoj ženi? Da li je ljubavnica zaista bolji izbor ili se to samo tako čini? Ova pitanja motivišu muškarce da odustanu od preduzimanja koraka napred – nesigurnost da li je to korak napred ili dva nazad.

U ljubavnicama muškarci traže ono što misle da njihovim ženama ili u odnosu sa ženom nedostaje. Početak je uglavnom sladak i predstavlja pravo osveženje. Međutim, u svakom odnosu nešto nedostaje. Našavši nešto što trenutno nedostaje, postoji mogućnost da se na drugoj strani izgubi mnogo više. Svest o tome vraća nazad.

Deca i osuda društva

Ukoliko su u braku rođena deca, stvar se dosta komplikuje. Ukoliko je muškarac vezan za svoju decu, sama pomisao da ih izlaže stresu i da ih manje viđa, predstavljaće pakao. Mnogi brakovi opstaju samo zbog dece, pri čemu su roditelji spremni i da zanemare sopstvenu sreću.

S druge strane, ostaviti decu zbog druge žene, apsolutno je neprihvatljiv oblik društvenog ponašanje. Oštra osuda i pritisak okoline je nešto sa čime bi muškarac morao da se nosi. Da li je u stanju?

Nikada nije kasno da se nesuglasice i konflikt reše. Potrebna je volja, strpljenje, pokušaj stavljanja u položaj svog partnera, razumevanje, praštanje, ali je sama želja za prevazilaženjem krize presudna. Ne treba oklevati u traženju stručne pomoći. Sa njom je mnogo lakše, piše B92.net.

You must be logged in to post a comment Login