Zašto klima-uređaj ne radi dobro

Kako bi vam maksimalno služio i optimalno hladio, klima-uređaj je potrebno održavati i paziti na određena pravila u njegovom radu.

Izbjegavajte idućih sedam grešaka koje svi pravimo i klima-uređaj dugo će vas služiti i ugodno hladiti.

Ne mijenjate ili ne čistite filtere na klima-uređaju

Filtere na klima-uređaju trebali biste mijenjati jednom godišnje ili ih čistiti jednom godišnje. Zbog prljavih filtera zrak će slabije cirkulisati, a klima-uređaj se može i pokvariti. Osim toga, zbog prljavih filtera možete dobiti i veći račun za struju, a ovaj propust skratiće i vijek trajanja klima-uređaja.

Ne radite godišnji servis klima-uređaja

Jednom godišnje očistite klima-uređaj, a taj posao možete obaviti sami uz pomoć video tutoriala koje ćete pronaći na internetu ili ga možete prepustiti profesionalcima. Godišnje održavanje klima-uređaja potrebno je kako bi sastav za rashlađivanje radio maksimalno učinkovito.

Nemate podesivi termostat

Budete li imali klimu s podesivim termostatom ona će se automatski regulisati na temperaturu koja je 7 do maksimalno 10 stepeni niža od one vanjske. Na taj način računi za struju biće vam manji jer će se trošiti manje električne energije. Takođe, ukoliko ostavite klima-uređaj upaljen i kada niste kod kuće, uvijek ostavite da klima radi na kojem stepenu više nego kada ste kod kuće.

Postavljate termostat na prenisku temperaturu

Istraživanja su pokazala da je ljudsko tijelo sposobno prilagoditi se visokim ili niskim temperaturama prilično brzo, unutar jedne ili dvije sedmice. Kada još uzmete u obzir da će vam računi za struju biti manji ako klima uređaj držite na višoj temperaturi, te da ćete rjeđim korištenjem klime pridonijeti i očuvanju okoline, period prilagođavanja veoma se isplati. Zato će biti optimalno ako klima uređaj, kada je vani iznad 30 stepeni, radi na 26 ili više stepeni.

Ne koristite ventilator

Bilo kakav ventilator pomoći će da zrak koji cirkuliše kroz vaš dom bude ugodniji. Imate li ventilator, klima-uređaj će manje raditi, a samim time i duže trajati. Obratite pažnju na to da se krilca na ventilatoru tokom ljeta okreću suprotno od smjera kazaljke na satu jer će na taj način zrak bolje cirkulisati.

Ventilacijska krilca ili termostat nisu dobro postavljeni

Ako svjetlost s lampe većinu dana ‘udara’ u termostat, to može poremetiti očitanje termostata i uzrokovati da klima-uređaja ne radi maksimalno dobro, čak i ako vam je u prostoriji ugodno. Naročito ako vas nema tokom dana, možda nećete primijetiti da se klima previše ‘napreže’ kako bi rashladila prostor zbog nepravilnosti u radu termostata. Blokiranje ventilacijskih krilaca namještajem ili zavjesama takođe ograničava cirkulaciju zraka. Zato pazite da ventilacijska krilca ničime nisu blokirana.

Ne spuštate roletne i ne navlačite zavjese

Sunčeva svjetlost neprijatelj je vašeg klima-uređaja. Spustite li rolete i(li) navučete zavjese kako biste spriječili ulazak sunčevih zraka u prostoriju, takođe ćete zaštititi sobu od sunčeve topline.

Izvor: Zadovoljna.hr

You must be logged in to post a comment Login