Zašto je ženama zabranjen ulazak na Svetu Goru

Planina Atos, zapravo poluotok površine 335 kvadratnih kilometara, vjerovatno je najveće područje na svijetu zatvoreno za žene i ženske primjerke domaćih životinja.

Želite li je posjetiti, prvi je korak slanje kopije pasoša uredu za hodočasnike koji dopušta dolazak najviše stotinu pravoslavnih i deset nepravoslavnih posjetitelja. Oni mogu tri noći ostati u jednom od 20 samostana na poluotoku.

Ženama je pristup strogo zabranjen i, za razliku od muških prijatelja koji se ukrcavaju na trajekt, moraju ostati u jednoj od dvije najbliže luke.

Sveta Gora zatvorena je za žene duže od hiljadu godina, štaviše obali se ne smiju približiti na manje od 500 metara, stoji u strogim pravilima.

Prema dr. Grahamu Speakeu, autoru knjige “Sveta Gora: Duhovna obnova u raju”, u povelji iz 10. stoljeća piše da je zabranjen pristup ženskim životinjama, ali ni riječi o ženama jer je “svakome jasno da žene nemaju što raditi u muškim samostanima”.

Bio je to najjednostavniji način da se osigura celibat, kaže on. Ono što Svetu Goru razlikuje od ostalih manastira jeste to da se cijeli poluotok smatra jednim velikim samostanom, dodaje dr. Speake.

No još je jedan razlog za zabranu, povezan s pravoslavnom tradicijom.

“Jedno od vjerovanja kaže da je djevicu Mariju na putu za Kipar vjetar skrenuo s kursa i da se iskrcala na Svetu Goru. Toliko joj se svidjelo da se molila svome sinu da Gora bude samo njezina, s čime se on složio”, kaže Speake. “I dan-danas Goru u njenu čast zovu vrtom Božije majke koja jedina predstavlja svoj spol na Svetoj Gori”, dodao je.

Zabrana se odnosi na sve domaće životinje, a jedine pripadnice ženskog roda su mačke. “Tamo je mnogo mačaka, a razlog za to je jednostavan, love miševe”, rekao je Speak.

Među ostalim mjestima koja zabranjuju pristup ženama je hram Sabarimala u Indiji, planina Omine u Japanu i ulica Herbertstrasse u crvenoj četvrti Hamburga St. Pauli gdje na jednom znaku piše: “Zabranjen ulazak mlađima od 18 godina i ženama”, piše BBC.

Izvor: Radiosarajevo.ba

You must be logged in to post a comment Login