Zašto je celer koristan za ljepotu i zdravlje?

Celer je idealna hrana za one koji vode računa o svojoj težini jer je niskokalorična namirnica s visokim procentom vode.

Osim toga, celer je odličan izvor kalijuma i kalcijuma za naše tijelo, koji su veoma važni za zdravlje kostiju, normalizaciju krvnog pritiska i funkcionisanje nervnog sistema. Celer, takođe garantuje visok sadržaj antioksidanata – sadrži veliku količinu vitamina C, kalijuma i željezaa.

Vrijedi upamtiti da ne samo stabljike, već i listovi sadrže sve ove korisne materije u većoj mjeri. Zato ih ne isključujte iz salata. Osim svega toga, celer sadrži minimum šećera i holesterola, a takođe praktično ne sadrži masti. Ako sve ovo nije dovoljno da dodate celer vašem meniju, evo još ubjedljivih činjenica.

Kako odabrati celer?

Kada kupujete celer, obratite pažnju na svježinu i snagu stabljika i korijena. Stabljike i lišće treba da budu sjajni i blijedo zeleni. Tamnozelene stabljike su grube, ali sadrže velike količine vitamina A. Izbjegavajte žute stabljike sa šupljim jezgrom i tamnim žilama.

Minimalne kalorije

Celer sadrži minimalno kalorija – 1 stabljika ove biljke sadrži samo 2 kalorije i vrlo malo masti, što ga čini idealnim zalogajem i sastojkom za razna jela. Stoga celer možete sigurno jesti svaki dan.
Umiruje glad i ublažava nadimanje

Visok sadržaj vode i vlakana u hrskavim stabljicama celera pomaže vam da se osjećate sito. Uz to, odličan je prebiotik i sprečava nadimanje. Preporučujemo jesti najmanje jednu stabljiku celera dnevno za sve one koji imaju probavne probleme.

Krvni pritisak je normalan

Celer je dobar izvor kalijuma, koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i sprečava negativne efekte konzumiranja velike količine soli. Sastav takođe sadrži određenu komponentu koja pomaže snižavanju krvnog pritiska širenjem krvnih sudova. Studije azijskih naučnika pokazale su da ekstrakt sjemenki celera pomaže u smanjenju sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska u roku od nekoliko sedmica.

Poboljšava varenje

Celer sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema. Ishrana s visokim udjelom vlakana pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, dijabetesa, opstipacije i hemoroida.

Pomaže u usporavanju napredovanja demencije

Nedavna istraživanja pokazala su da biljni luteolin na kome je bogat celer pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti i drugih degenerativnih bolesti. To je zbog činjenice da luteolin smanjuje upalu koja je povezana sa starenjem u mozgu i pridruženi deficit memorije. Istraživanja i dalje traju, međutim, naučnici su potpuno sigurni da zdrava uravnotežena hrana može smanjiti rizik od demencije.

Pomaže u borbi protiv raka

Jedno od aktivnih jedinjenja celera je fitohemijski kumarin, za koji se pokazalo da je efikasan u prevenciji karcinoma, a dokazano je da pojačava aktivnost određenih bijelih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv ove bolesti. Takođe, pomaže u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala od oštećenih ćelija. U kombinaciji sa luteolinom, ova dva jedinjenja se smatraju dovoljno efikasnim da spriječe karcinom debelog crijeva.

Glavna kontraindikacija su trudnoća i dojenje

U minimalnim količinama, celer nije opasan, ali je važno ograničiti njegovu upotrebu. Sjemenke celera sadrže sastojke koju uzrokuju kontrakcije materice i mogu ugroziti plod. Supstanca apiola koja se nalazi u stabljikama i listovima celera takođe izaziva kontrakcije materice i može izazvati krvarenje, pa se ne preporučuje jesti celer tokom menstruacije. Osobe sa gastrointestinalnim bolestima ne bi trebalo da jedu sirovi celer, piše Ženski magazin.

You must be logged in to post a comment Login