Zadruga “Srebrenica” proširuje hladnjaču, zasade i rasadnik

Uskoro na našim područjima počinje berba maline, i u skladu sa tim poljoprivredna zadruga “Srebrenica“ proširuje kapacitete hladnjače, u šta je uloženo oko pola miliona maraka.

“Dosadašnji kapacitet zadružne hladnjače je bio skladištenje i zamrzavanje oko 400 tona jagodičastog voća, a ovim proširenjem kapacitet će biti povećan na 1.000 tona. Uporedo instaliramo i liniju za prebiranje, sortiranje i klasifikaciju maline i drugog voća“, rekao je Ivan Todić, direktor zadruge.

On je dodao da će se ovim doći do boljih cijena, proširiće se tržište i povećati broj kupaca, a svi radovi biće završeni za desetak dana, tako da će spremno dočekati novu sezonu berbe i otkupa maline.

Todić je istakao da je dijeljenje gajbica za branje maline za zasade u nižim područjima već otpočelo, a uskoro će se gajbice dijeliti i u zadružnim zasadima i proizvođačima čiji su malinjaci na većoj nadmorskoj visini, gdje malina kasnije zri i gdje se proizvodi organska malina koja sporije dozrijeva.

“Naša zadruga ima plantažu od 5 hektara površine pod malinom, od toga je jedan hektar novog zasada, koji je podignut uz pomoć organizacije Care International, i na tom zasadu ove godine neće biti roda. Zadruga ima i 9,5 hektara pod kupinom, koju takođe proizvodimo organski“, kazao je Todić.

Sadnice, koje takođe uzgajaju, veoma su tražene i, prema njegovim riječima, samo ove godine će isporučiti oko 400.000 sadnica maline, a planiraju i proširenje rasadnika sadnice na još 4 hektara.

U zadruzi je stalno zaposleno 6 radnika, a u sezoni otkupa maline i kupine na određeno vrijeme zaposleno je još oko 20 radnika, a još nekoliko desetina na berbi maline i kupine sa zadružnih zasada.

Proširenjem hladnjače, povećanjem obima posla i pokretanjem linije za klasifikaciju voća, biće potrebno povećanje broja radnika.

You must be logged in to post a comment Login