Zaboravljeni spomenik Mihajlu Bjelakoviću

Betonsko postolje u mjestu Bibići, opština Srebrenica, nekada je bilo spomenik narodnom heroju Mihajlu Bjelakoviću, Srbinu, partizanu i borcu koji je poginuo u borbi za Srebrenicu 1944. godine.

Nekada je na ovom betonskom postolju stajala i kamena ploča koja je u riječi svjedočila o ovoj istaknutoj ličnosti. Danas više ni te ploče nema.

spomenik mihajlo bjelakovic 03

Mihajlo Bjelaković rođen je 1912. godine u selu Vidrići, opština Sokolac. Do početka Drugog svjetskog rata vodio je skroman zemljoradnički život, kad su ga sile prilika odvele na borbenu liniju.

U partizanima je prvobitno bio borac Romanijskog odreda u Prvom istočnobosanskom udarnom bataljonu. Nakon izvjesnog vremena, kada je ovaj bataljon prerastao u Šestu proletersku istočnobosansku udarnu brigadu, dobio je funkciju vodnika i komandira čete.

Bio je učesnik u mnogim bitkama: kod Vlasenice protiv ustaša, u Sremu 1942. godine protiv Nijemaca, gdje je bio ranjen. Bio je borac i na Majevici protiv četnika i u borbi na Sutjesci 1943. godine.

Krajem 1943. godine, postaje zamjenik komandanta, a nešto kasnije postaće komandant novoformiranog Romanijskog partizanskog odreda, sa kojim će dobiti značajne bitke.

Nakon prerastanja ovog odreda u Dvadesetu romanijsku brigadu, Mihajlo Bjelaković biće postavljen za zamjenika komandanta ove brigade. U ustaškoj zasjedi, u borbi za Srebrenicu, Mihajlo će poginuti 1944. godine.

Nekad je osnovna škola u Srebrenici nosila njegovo ime, sve do 1992. godine.

spomenik mihajlo bjelakovic 02

Danas, pored devastiranog spomenika u mjestu Bibići, na kojem su generacije Srebreničana odavale poštovanje ovom palom borcu, a zaboravljenom i zaraslom u korov, podsjeća samo jedan srebrenički trg koji s ponosom nosi ime ovog zaboravljenog junaka.

Neka ti je vječna slava!

Piše: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login