Za srebreničke učenike 145 Raspberry Pi mini računara

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević uručio je danas 145 Raspberry Pi mini računara za učenike iz Srebrenice.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić zahvalio se ministru na posjeti i ovako vrijednoj donaciji, ali i činjenici da djeca iz ove opštine imaju brojne talente i da će im ovo biti od velike koristi za dalja usavrašavanja.

„Želimo da vam pružimo bolje uslove prema nauci i tehnologiji, da budete mnogo bolji od nas, da sa ovim računarima unaprijedite znanje i olakšate učenje“, reko je Grujičić djeci koja su dobila računare.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević kaže da je u prvom krugu opština Srebrenica druga opština po broju uređaja gdje je uručeno 145 Raspberry Pi mini računara, te više od 30 rutera i 50 priručnika sa ciljem da se djeca tehnološki obrazuju.

„Na ideju smo došli počekom pandemije kada sam od IT preduzeća tražio da se uključe i da zajedno pronađemo način kako da pomognemo djeci, na čemu sam im zahvalna jer se radi o donaciji. Ovaj uređaj je mali i priključuje se na televizor i na njega se spaja miš i tastatura. Performanse uređaja omogućiće sve neophodne radnje koje su nephodne za djecu za njihovo učenje i usavršavanje“, rekao je ministar Rajčević.

On kaže da je ovo prvi krug gdje je za Srebrenicu planirano 145 mini računara, a da će biti još jedan krug.

„Ovo je jedan od najvećih projekata te vrste u regiji, a za djecu je izrađen je i sajt koji će omogućiti lakše učenje i tehnološko usavršavanje“, rekao je ministar.

Radi se o projektu „1.000 ZA BUDUĆNOST” – 1.000 Raspberry Pi mini računara četvrte generacije koji će biti podijeljeni učenicima osnovnih škola iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj u cilju praćenja nastavnog procesa, ali i razvoja programerskih vještina kod ove populacije.

You must be logged in to post a comment Login