Za srebreničke proizvođače maline 100.000 KM

Vlada Srpske i Ministarstvo poljoprivrede obezbijedili su 100.000 maraka podsticaja za razvoj poljoprivrede na području srebreničke opštine. Sredstva će biti uplaćena skelanskoj hladnjači, koja će svojim kooperantima obezbijediti agro-tehnička sredstva za održavanje malinjaka.

Skelani kod Srebrenice je naselje gdje nema domaćinstva koje se ne bavi proizvodnjom malina. Slađana Vujić godinama se bavi malinarstvom, godišnje proizvede oko tri tone ovog voća. Planira proširiti zasade ali joj je potrebna podrška.

“Ovo naše podneblje je veoma pogodno za uzgoj maline,ona veoma dobro uspijeva i od nje može lijepo da se zaradi“, ističe Slađana.

Branko Vujić je po zanimanju bravar i godinama je radio građevinske poslove. Međutim, danas ističe da mu se više isplati proizvodnja malina jer je veći broj otkupljivača, a i otkupna cijena je dobra.

“Food valley” fabrika za preradu voća nosilac je poljoprivrednog razvoja ovog dijela srebreničke opštine. Godišnje otkupe oko 500 tona maline. Zajedničkim programima sa Vladom Srpske žele proširiti kapacitete i pružiti pomoć kooperantima

“Prioritet u razvoju Srebrenice biće ulaganja u poljoprivredu odnosno u malinarstvo”, kaže načelnik opštine Mladen Grujičić.

Iz resornog ministarstva najavljena je i izrada Programa razvoja Srebrenice u oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji će opštinskom rukovodstvu pomoći u planiranju razvoja opštine u naredne četiri godine.

Izvor: RTRS

You must be logged in to post a comment Login