Za osnovce u Potočarima održana radionica “Nenasilna komunikacija”

Danas je u područnoj školi “Prva osnovna škola” u Potočarima održana radionica “Nenasilna komunukacija” povodom Međunarodnog dana nenasilja koju je priredilo osoblje Dnevnog centra za djecu i mlade Srebrenica.

Međunarodni dan nenasilja obilježava se 02. oktobra, na dan rođenja Mahatme Gandija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora. Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja rezolucijom koja potvrđuje “univerzalnu važnost principa nenasilja”.

O samoj radionici “Nenasilna komunikacija” koja je se održala za učenke u osnovnoj školi, rekla je za eSrebrenica.ba Almedina Begović, odgajatelj u Dnevnom centru Potočari.

“Cilj nam je bio potaknuti djecu da se bar na ovaj način upoznaju o vrijednosti mira, nenasilja, tolerancije i međusobnog razumijevanja. Djeca su imala priliku, kroz razgovor, razmijeniti mišljenja, izraziti slaganja i neslaganja te važnosti poštivanja različitosti. Na ovaj način htjeli smo poručiti učenicima da je nenasilno djelovanje odgovornost svakog pojedinca, a ne traženje većeg autoriteta za rješavanje konflikta, te podsticati ih na odbacivanje nasilnih ponašanja u razredu i izvan škole”.

radionica nenasilna komunikacija u potočarima 03

Pored današnje radionice za učenike osnovne škole, djeca su u sklopu Dnevnog centra u Potočarima, kroz igru i druženje obilježili Međunarodni dan nenasilja i poslali poruku mira i ljubavi.

djeca u dnevnom centru u potočarima obilježila međunarodni dan nenasilja

Dnevni centar za djecu i mlade Srebrenica podržan je od strane IN fondacije – Fondacije za socijalnu inkluziju djece i mladih u BiH i uz finansijsku podršku Stichting Kinderpostzegels iz Holandije, koji su prepoznali značaj projekta koji se realizira na području opštine Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login