Dan državnosti BiH – praznik ili običan dan

U našoj zemlji, jednom dijelu, danas se obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prema Zakonu o praznicima Bosne i Hercegovine, današnji praznik se obilježava neradno. Sličan zakon je na snazi i u entitetu Federacije Bosne i Hercegovine gdje se takođe ne radi dok je u entitetu Republika Srpska radno, kao i svaki drugi dan.

Danas smo razgovarali sa nekoliko građana Srebrenice koji su željeli ostati anonimni o temi Dana državnosti BiH.

Sasvim sigurno je da su neki građani današnji dan doživjeli kao svoj praznik, dok za druge to je sasvim običan dan. Na pitanje za koji period se veže praznik, neki od građana su rekli da je vezano za Dejtonski sporazum, neki su rekli da ne znaju a samo jedan sagovornik je znao istorijsku pozadinu i važnost današnjeg dana.

Značaj Dana državnosti Bosne i Hercegovine jeste što je na današnji dan, 25. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a koja svim narodima garantuje ravnopravnost a za BiH je potvrđena kontinuitet državnosti.

Na području opštine Srebrenica, opštinski organi, preduzeća, ustanove, NVO i druga pravna i fizička lica danas nisu radili, zapravo nisu radili svi oni koji današnji praznik doživljavaju svojim iako je prema Zakonu o praznicima RS-a danas radni dan.

“Obzirom da je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, odobrava se zaposlenima opštinske uprave, koji navedeni dan osjećaju svojim praznikom, korištenje prava na plaćeno odsustvo s posla radi obilježavanja istog”, stoji u saopštenju Ćamila Durakovića, načelnika Opštine Srebrenica.

Zajedničiki praznici za sve građane u entitetima, kantonima su novogodišnji, Dan rada i jos po neki dan, dok Bosna i Hercegovina još uvijek nema zajedničiki državni praznik za sve građane naše zemlje.

You must be logged in to post a comment Login