Will Richard: Šef u OSCE-u i trener u hokeju

Sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, u periodu slavne Olimpijade u Sarajevu, velika znatiželja i euforija vladala je za zimskim sportovima.

Prošlo je trideset godina od tada, jedan rat i mnogo razora u kulturnom, društvenom i sportskom segmentu naše države. Razori od kojih se još nismo oporavili.

Will Richard, šef OSCE-ove kancelarije u Srebrenici, Amerikanac koji već osam godina živi i radi u BiH, ujedno je i pomoćni trener hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Hokej igram gotovo cijeli život, počeo sam kada sam imao 4 godine. U sjeveroistočnom dijelu SAD, to je prilično popularan sport. Ovdje u Bosni i Hercegovini igram od 2010. godine. Interesovanje za hokej i ovdje raste. Primijetio sam neke bitne korake naprijed u posljednjih 6-7 sezona. Nažalost, led za treniranje postoji samo u Sarajevu, i to nekih 6 sedmica u sezoni. Nedostaje nam led, ali mi se trudimo da ono što imamo iskoristimo na najbolji način“, rekao je Richard.

Will Richard 01

Dodao je da postoji domaća liga u kojoj učestvuju četiri kluba u Sarajevu, kao i Balkanska liga koju sada čine klubovi iz Sarajeva, Subotice, Skoplja i Sofije. Najbolji igrači iz Bosne i Hercegovine su prošle sedmice pozvani u reprezentaciju koja je juče otputovala u Tursku na Svjetsko prvenstvo Divizije C koje se održava u Istanbulu.

“Sa svakom sezonom, sve smo jači i imamo više iskustva u takmičenjima višeg ranga. Momci su spremni i siguran sam da ćemo dobro odigrati na Svjetskom prvenstvu. Imamo odlične golmane, a ove godine i više napadačke snage. Ključ našeg uspjeha je pametna odbrana, uspješna igra jedan na jedan, korištenje prilika u napadu i što manje grešaka. Ne pobjeđuje uvijek bolji tim, ali tim koji igra jače i pametnije obično uspije. Ono što mogu da garantujem jeste da ćemo svaku utakmicu igrati 60 minuta sa 100 odsto snage“, kaže Will, pomoćni trener naše reprezentacije.

Domaćini ovog turnira, Turska i Južna Afrika su favoriti. Luksemburg, Gruzija i Hong Kong će se takođe takmičiti zajedno sa našom reprezentacijom. Svaki tim će jednom odmjeriti snage sa ostalim učesnicima turnira.

U hokejaškoj reprezentaciji BiH igra i Mirzet Hodžić, reprezentativac čiji roditelji dolaze iz Sućeske.

“Mici je kapiten našeg tima. Za njega imam ogromno poštovanje, kako za djela na ledu tako i van njega. On je prirodan vođa i uzor našim mlađim igračima i omladini. Pokušaćemo da u narednim mjesecima zajedno sa njim organizujemo jedan dan promocije hokeja ovdje u Srebrenici,“ dodao je Richard.

Rad u Srebrenici

U avgustu 2015. godine, Richard dolazi u Srebrenicu na poziciju šefa kancelarije OSCE-a u ovoj opštini.

Will Richard 03

“Ogromna je razlika kada iz Sarajeva dođete u jednu malu sredinu kao što je Srebrenica. Ja sam se brzo navikao i uživam da ovdje radim i živim. Ljudi su pristupačniji i prijatniji jedni prema drugima, što možda i nije uobičajeno u većim gradovima“, istakao je Richard.

On je rekao da jedan od najvećih problema predstavlja nezaposlenost koja postoji u Srebrenici, kao i stalna politizacija praktično svih pitanja u opštini.

Piše: Bekir Halilović

You must be logged in to post a comment Login