Vrtić u Srebrenici tradicionalno obilježava Dan djeteta

Međunarodni dan djeteta već tradicionalno se obilježava u Dječijem vrtiću „Poletarac“ u Srebrenici.

Djeca su danas simbolično pustila u zrak plave balone ispred zgrade vrtića i poslala poruku da samo zajedno, udruženo, sigurno mogu uživati u djetinstvu i odrastanju.

Helena Radić, pedagog u srebreničkom vrtiću kaže da ova pedagoška ustanova obilježava važne datume zajedno sa mališanima.

„Već tradicionalno obilježavamo ovaj dan kada imao razne sadržaje i kada nam dolaze učenici prvih razreda u posjetu gdje se družimo“, rekla je Radićeva.

Ona kaže da je ova ustanova već prepoznata kao lider u dječijem odgoju i obrazovanju o čemu govore i nagrade koje osvaja ustanova i zapoleni.

Autorke knjige „Putovanje kroz datume“ Marija Vasić i Jelena Vasić vaspitačice iz Dječijeg vrtića „Poletarac“ Srebrenica su nagrađene od strane Ministarstva za predškolsko i osnovno vaspitanje Republike Srpske za svoj autorski rad u sklopu poziva za najorginalniji i najkvalitetniji didaktički materijal i igračake za rano učenje.

Međunarodni dan djeteta obilježava se od 20. novembra 1989. godine kada je usvojena Konvencija o pravima djeteta.

Kao međunarodni dokument UN-a, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju osigurati svakom djetetu.

Prema informacijama iz Unicefa, Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u istoriji.

You must be logged in to post a comment Login