Voće koje sadrži samo 43 kalorije: Snižava krvni pritisak, sprječava anemiju i pomaže u mršavljenju

Da su kupine ukusne i zdrave znamo svi, no neka su istraživanja pokazala da imaju višestruku korist za ljudski organizam.

Naučnici su nakon istraživanja zaključili da kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti.

Ovo voće gradi imunitet jer sadrži vitamin C koji ima nekoliko važnih uloga. U kupinama ima dvostruko više tog vitamina nego u borovnicama.

“Vitamin C ključan je za imunitet i kardiovaskularni sustav jer snižava krvni pritisak’, rekla je doktorica Ursula Arens. Također je podsjetila da je vitamin C važan i u liječenju anemije jer pospješuje apsorpciju željeza u tijelu.

Kupina ima više vlakana od većine drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati holesterol.

U kupinama se nalaze i tanini, koji ublažavaju krvarenje ako su u pitanju manje povrede, rekla je doktorica Sarah Wilson, zaposlena u londonskoj bolnici Princess Grace.

Dodala je da su se u tradicionalnoj medicini koristili oblozi od kupina da bi rane brže zarastale. Kad tanini dođu u dodir s ranom, pomažu da se tkivo prije stisne.

Sadrže antioksidante u kojima se nalaze antocijani što usporavaju rast kancerogenih stanica. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali ih kupine, prema novijim istraživanjima, imaju u daleko većem postotku.

“Sadrže i spoj C3G koji pomaže u borbi protiv raka kože i jednjaka”, objasnila je Arens.

S dvije šake kupina dnevno, unijet ćete potrebnu dozu mangana u organizam. On je pak jedan od minerala koji su potrebni za čvršće i zdravije kosti. Dobra vijest je i da imaju samo 43 kalorije.

U kupinama se nalazi i vitamin B9, poznat kao folna kiselina. Zajedno s vitaminom B12 potreban je u stvaranju novih krvnih stanica. Folna kiselina često se preporučuje trudnicama jer sprečava defekt neuralne cijevi embrija.

Kupine imaju i lutein koji je dobar za zaštitu očiju jer može spriječiti štetu koju im čine ultraljubičaste zrake, piše Story.hr.

You must be logged in to post a comment Login