Voće koje najviše hidrira: Ima veliki sadržaj vode

Naša tela se sastoje od najmanje 60 odsto vode, koju naše ćelije koriste da komuniciraju jedna sa drugom, efikasnije isporučuju kiseonik i apsorbuju hranljive materije. Voda takođe uklanja toksine iz tela, reguliše temperaturu i štiti kičmu, kožu, oči i nos.

Tokom dana, normalne telesne funkcije, poput znojenja, odlaska u kupatilo, pa čak i disanja, prirodno dovode do gubitka vode. Na kraju, pravilna hidratacija se svodi na konzumiranje više tečnosti nego što svakodnevno gubite, piše Real Simple.

Ali da li ste znali da hrana koju jedete, a ne samo voda koju pijete, takođe doprinosi vašem ukupnom nivou hidratacije i pomaže u sprečavanju dehidracije?
Hidratantno voće sa visokim sadržajem vode

Lubenica

Osim što je prepuna vitaminom C i biljnim jedinjenjima za jačanje imuniteta, osvežavajuća lubenica se često smatra jednim od najhidratantnijih voća, jer sadrži do 91 procenat vode.

Jagode (i druge bobice)

Skoro svaka vrsta bobica će vam ponuditi velike količine vlakana. Jagode su najhidratantnije bobice sa sadržajem vode do 91 posto, a odmah iza njih su kupine sa 88 posto. Maline se takođe nalaze na listi sa 86 odsto vode, kao i borovnice sa 84 odsto.

Citrusno voće, posebno grejpfrut i pomorandže

Nije slučajno da se od agruma obično pravi sok. Grejpfrut je visokovodno citrusno voće sa do 91 procenata ukupnog sadržaja vode, a pomorandže sadrže 87 procenata, piše Real Simple.

Breskve i nektarine

Breskve sadrže i do 89 odsto vode, dok nektarine ne zaostaju mnogo sa 88 odsto.

Ananas

Sa do 86 odsto ukupnog sadržaja vode, ananas zaslužuje mesto na listi. Osim svog hidratantnog kapaciteta, ananas je pun vitamina C, a jedna šoljica nudi preko 100 posto vaših dnevnih potreba, pomažući vam da održite zdrav imuni sistem. Ananas je takođe jedinstveno zdrav po tome što je pun bromelaina, enzima koji pomaže u varenju i apsorpciji proteina.

Jabuke

Jabuke su izuzetno osvežavajuće i zadovoljavajuće i nude 86 procenata vode.

Mango

Ovo tropsko voće će vam pomoći da ispunite svoje dnevne ciljeve tečnosti sa visokim sadržajem vode od 83 procenta. Kao i mnogi drugi hidratantni plodovi, mango je bogat vitaminom C, kao i vitaminima A i B6 za unapređenje imuniteta, zdravlja očiju i mozga, prenose Novosti.

You must be logged in to post a comment Login