Vladari kojima su se svi klanjali, a umrli su na veoma čudne načine

Smrt od nadutosti zbog prejedanja pecivom, otrovno pero i majmunski ugriz samo su neki od načina na koji su umrli neki od najpoznatijih vladara.

Kralj Džordž III

Kralj Džordž je mentalno obolio 1765. godine i od tog trenutka njegovo zdravstveno stanje je krenulo nizbrdo. Neki istoričari pretpostavljaju da je uzrok njegove smrti bila bolest krvi, porfirija, koja je i dovela do mentalnog oboljenja. Drugi pak njegovu smrt povezuju sa maničnim napadima i serijama koje je imao. Poznato je kako je u sumrak kralj halucinirao, bio je blijed, pod lijekovima, a studija isječka njegove kose, otkrila je visok nivo arsena, što dovodi u pitanje iznesene činjenice.

Aleksandar Grčki

Aleksandar je bio kralj Grčke koji je, vjerovali ili ne, umro od ujeda majmuna kada je nastupila sepsa. Neki novinski izvještaji iz tog vremena navode kako je njegova smrt bila spora i veoma bolna.

Adolf Frederik

Kralj Adolf je bio poznata izjelica i konzumator burmuta (aromatski prah napravljen od duvanskog lišća koji se uvlači kroz nos šmrkanjem). Gozba koju bi proždirao podrazumijevala je kavijar, kupus, ribu, šampanjac, jastog i oko 14 vrsta peciva. Smatra se da je sve ovo uticalo znatno na njegovu smrt.

Kralj Edvard II

Oko njegove smrti ima brojnih spekulacija, a jedna od njih je da je ubijen nakon što mu je užareni žarač nabijen u zadnjicu. Ova priča je uvijek izazivala brojne kontroverze i nagađanja.

Ćin Ši Huang

Ćin Ši Huang je prvi kineski car koji je navodno umro zbog konzumiranja žive, jer je smatrao da će mu ona pružiti besmrtnost.

Vilijam Osvajač

Vilijam je umro 1087. godine nakon što mu se prednji dio sedla zabio jako u stomak i pokidao mu crijeva. Rana se brzo inficirala i dovela do kraljeve smrti.

Frederik, princ Velsa

Frederik je umro tokom utakmice kriketa kad ga je pogodila lopta. Dobio je visoku temperaturu, a potom i umro.

Klaudije

Neki istoričari tvrde da je Klaudije umro zato što je pojeo otrovnu pečurku, a drugi misle da je u pitanju bilo otrovno pero koje mu je ljekar gurnuo niz grlo.

Henri I

Umro je od trovanja hranom, a za večeru je pojeo zmijuljicu. U toku noći mu je pozlilo i ujutru je preminuo.

Džejms od Škotske

Džejms je umro od 17 uboda mačem. Naime, njegov ujak je unajmio ubicu kako bi preuzeo tron i u borbi koja je uslijedila između ubice i Džejmsa, kralj je izvukao deblji kraj.

Izvor: 6yka.com

You must be logged in to post a comment Login