Vlada Kraljevine Holandije nastavlja pomagati razvoj poljoprivrede

Vlada Kraljevine Holandije pomaže ekonomski razvoj Srebrenice, a veliki dio novčanih sredstava usmjerava se na razvoj poljoprivrede posredstvom UNDP-a. Vlada Kraljevine Holandije intenzivno podstiče projekte koji sa baziraju na otvaranju novih radnih mjesta. U posljednje vrijeme realizuju se projekti na održivom povratku, što se pokazalo produktivnijim od pojedinačnih, manjih donacija.

„Ranija praksa je bila dodjala donacija pojedincima i u manjem iznosu. Malo je bilo koristi od tih projekata koji nisu trajno obezbjeđivali nova radna mjesta. Ja sam zagovornik da se pomognu veći projekti i udruženim snagama kreira što više radnih mjesta. Imamo sada uspješne poljoprivrednike, mljekare i organizovanu proizvodnju u više sektora. Takođe, od strane Vlade Kraljevine Holandije očekujemo podršku za pomoć očuvanja proizvodnje u “Cimosu”, kao i podršku za otvaranje novih mjesta u kompaniji “Prevent” u Potočarima. Zahvalni smo na dosadašnjoj pomoći, a nadam se da ćemo imati razumijevanja i kod realizacije narednih projekata“, izjavio je za eSrebrenica.ba Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica, nakon razgovora sa delegacijom Vlade Kraljevine Holandije.

Maarten Wegen holandski ataše za poljoprivredu sa sjedištem u Beogradu naglasio je da je ovaj kraj pogodan za razvoj poljoprivrede i da se proizvođači trebaju orijentisati na napredniju proizvodnju. Vlada njegove zemlje podržaće uspješne projekte, kao i edukaciju poljoprivrednika.

Zamjenica Ambasadora Holandije u BiH, Loes Lambert istakla je da se na području opštine Srebrenica realizuje niz projekata, uz saradnju sa UNDP-om, Opštinom Srebrenica i svim koji učestvuju u zajedničkim projektima.

Delegacija Kraljevine Holandije posjetiće uspješne poljoprivrednike kako bi se sagledale mogućnosti dodatnog ulaganja u cilju otvaranja novih radnih mjesta.

You must be logged in to post a comment Login